Можете ли да прекарате кораб през Суецкия канал?

Ивайла Сопотенска 29 март 2021 в 16:57 6058 0

Снимка Facebook

Сагата със засядането на грамадния търговски кораб "Евър Гивън" в Суецкия канал предизвика вълнения cв целия свят.

От притесненията за скачането на цената на петрола и блокаж на световната икономика, до бързата реакция на интернет потребителите и раждането на десетки мемета, емоциите преминаха от страх до смях. Да не пропуснем и недоумение как е възможно дългият 400 метра кораб с тегло 200 хиляди тона да заседне, без да може да бъде изместен почти седмица.

Както OFFNews предаде, рано днес плавателният съд беше раздвижен, но все още не е ясно кога ще бъде възстановено движението през канала.

Едновременно с това CNN публикува онлайн игра-симулатор, в която целта е да проверим уменията си на навигатори и да преведем кораб през канала без да заседне. 

"Навигацията в Суецкия канал е сложен процес с високо ниво на стрес, който изисква майсторски умения за управление. За да го демонстрираме, работихме с капитан Анди Уинбоу и капитан Яш Гупта, за да създадем този симулиран пасаж. Опитайте силите си в преминаването на една от най-натоварените водни пътни артерии в света", съобщава симулаторът преди началото на играта.

"Това е ненаучно опростено интерактивно преживяване, предназначено само за илюстративни цели. Има много фактори, които не са отчетени, включително (но не само): дълбочината на водата; близост до бреговете; взаимодействие с преминаващи кораби; радиусът на обръщане; наличие на влекачи и други метеорологични условия като видимост. Също така ускорихме времето, необходимо за маневриране на кораб с такъв размер." допълват от CNN. 

Ето и някои от най-успешните и забавни мемета по темата, които ни попаднаха в интернет пространството:

"Бурлаки на Суец" - нов прочит на известната картина на Иля Репин "Бурлаки на Волге"

Решението е намерено, както и отговорът на загадките за строежа на пирамидите

Всички засегнати от проблема компании просто наблюдават "Ахмед" с малкото му багерче, изглежда единственият борец за освобождаването на кораба

Българският премиер Бойко Борисов също стана част от колаж за възможното решение на проблема. "Работа, работа, работа", коментираха интернет потребителите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови