Москва включи бившия ни посланик Илиян Василев в черен списък

Повредета не е в моя телевизор, написа в блога си той

OFFNews 30 май 2015 в 13:25 10522 20

Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев е в списък с още 89 души от ЕС, на които е забранено да влизат в страната. Посолството ни в Москва е получило документа чрез Делегацията на ЕС, съобщи Външно. 

Руската страна е предоставила списъка по настояване на ЕС във връзка с зачестилите в последно време случаи на отказан достъп на европейски граждани, които не са имали никаква предварителна информация в тази връзка. Освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп. В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация, обясняват още от МВнР.  

По повод забраната в личния си блог Илиян Василев написа: 

„Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна”,

Илиян Василев, който бе бг посланик в Русия в периода 2000-2006 г., пише още: 

„Разминаванията ми с колегите от руския МИД и руското посолство възникнаха още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем, която промени в основи талвега на руско-българските отношения след 2006 година. За съжаление, не можах да повлияя върху решенията на моето правителство и на тогавашния български президент и те поеха по пътя на шлема”. 

„Не, не вярвам, че дължа нещо на съвременните поколения руснаци. Това, което тогавашните поколения българи дължат, вече е дадено, сторено, платено. Днес не дължа нищо и си търся сметката и ползата - не за мен, а за моята страна”, подчертава бившият дипломат и допълва: „След като нямат нормални аргументи е много по-лесно да се лепне етикет „русофоб" и да те вкарат в забранителен визов списък”, обяснява Василев.

По думите му акцентът в българската политика трябва да бъде защитата на българските икономически интереси в Русия, в това число и осигуряването на равни права и третиране на българските компании.

"Важното е със или без списъци да се предотврати плъзгането на Русия и Европа към мащабен военен конфликт, само заради спасението на един режим, който превръща във "врагове" и такива естествени приятели на руската култура, природа, традиции като мен.

В същност значителна част от руските официални лица, с които тогава работех като посланик, пример тогавашният премиер Касянов, финансовият министър Кудрин - който беше и съпредседател на съвместната комисия - също са попаднали в категорията опоненти на сегашния режим. 

Значи повредата не е в моя телевизор", пише в заключение Илиян Василев. 

В списъка са още: 

- Щефан Фюле, бивш еврокомисар по разширяването
- Ник Клег, доскорошният вицепремиер на Великобритания
- Йежи Бузек, евродепутат и бивш председател на Европарламента
- Ги Верхофстад - бивш белгийски премиер, евродепутат и председател на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент
- Андрю Паркър, генерален директор на британското контраразузнаване
- Станислав Козией, председател на Съвета за национална сигурност на Полша
- Витаутас Ландсбергис, първият президент на независима Литва
- Бернар-Анри Леви, популярен френски журналист и публицист
- Карел Шварценберг, бивш външен министър на Чехия и лидер на партия ТОР 09
- Ева Линдстрьом Адлер, ръководителка на данъчната служба на Швеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!