Москва предупреди да не се преследва обвинения в шпионаж лидер на Русофили

OFFNews 05 ноември 2019 в 14:31 2962 3

Кремъл намекна, че награждаването на шефа на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов с руския орден "Дружба" може да доведе до преследването му. Това се разбра от думите на говорителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.

"Кремъл разчита на това, че награждаването на председателя на НД "Русофили" Николай Малинов няма да стане причина за неговото преследване", казва Песков.

Путин награди вчера с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани по случай Деня на народното единство. Отличието се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

"Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания", заяви Песков.

Според него това би било нелогично действие и може да има пагубни последици. Отговорът е даден на въпрос дали отношенията между Москва и София няма да бъдат влошени заради награждаването на Малинов, който е обвинен в шпионаж в България.

"Разчитаме, напротив, хора като него да получат възможност да работят и занапред в руслото на
развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни", подчерта Песков.

Малко преди церемония в Москва главният прокурор Сотир Цацаров предложи на инспектората към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдията от спецсъда Андон Миталов, дал на Малинов
разрешение да пътува до Русия за награждаването. Цацаров разбрал за съдебното решение от сигнал на наблюдаващия делото прокурор Мария Макрелова, се разбира от писмото му до ВСС.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6589

  3

  stanimir_13

  05.11 2019 в 18:20

  Е! Щом са ни предупредили, тогава да си натискаме парцалите и да не закачаме руския парцал, че ако се разсмърди кой знае колко боклуци ще изкара.

  13214

  2

  XR4

  05.11 2019 в 18:08

  Не е лошо лилипута да си оправя неговата кочина.Нашата си е наш проблем!

  3943

  1

  OtSofia

  05.11 2019 в 15:09

  Едно време Бай Тошо си им ги пращаше на руснаците техните хора - например един зампредседател на СГНС Кискинов през 70те години на 20ти век. Нека награденият Малинов да си остане в Русия, за какво ни е тук.
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите