Москва ликува: армията уцели блокове, хипермаркет и двор на детска градина в Лвов

OFFNews 15 август 2023 в 09:36 5654 3

Снимка УНИАН

Пострадали са много жилищни сгради в Лвов.

"Червено зарево и стълбове дим. Руските ракети поразиха цели в Краматорск, Славянск, Днпропетровск (Днипро), Луцк, Лвов и Смела в Черкаска област", триумфира сред нощта на руски атаки във вторник сутрин прокремълския военен канал „Операция Z: Военни кореспонденти на Руская весна (Руската пролет). Руснаците имат повод да са доволни – в Лвов сред уцелените обекти са дворът на детска градина, хипермакет и жилищни кооперации.

Противникът нанесе комбиниран масиран удар по Украйна с ракети, изстреляни от Ту-95 от каспийско направление, 7 крилати ракети бяха свалени над Днепропетровска област от ПВО, потвърди за атаката украинската агенция УНИАН.

Ръководителят на Днепропетровския областен съвет Микола Лукашук съобщи, че в резултат на атаката е избухнал пожар в едно от промишлените предприятия на Днипро. "Има двама ранени - 70-годишен мъж и 59-годишна жена. Мъжът е хоспитализиран в една от болниците в града. Жената ще бъде лекувана амбулаторно", написа Лукашук.

Кметът на Лвов Андрий Садовий каза , че руска ракета е влетяла в двора на детска градина "Сказка". "Заведението е унищожено. Пострадали са над сто къщи, изпочупени са над 500 прозореца. На 4 души се оказва медицинска помощ. Няма опасност за живота им", написа Садовий Фейсбук.

Ръководителят на Черкаската областна военна администрация Игор Табурец допълва, че сутринта врагът е нанесъл ракетни удари по района на Черкаси. Той отбелязва, че в Смела ракета е попаднала на територията на частно предприятие, има попадение и на територията на лечебно заведение, но се е разминало без жертви. Табурец отбелязва, че ВиК и топлопреносната мрежа са повредени, част от града вече е без вода.

По-късно сутринта във вторник командването на ВВС на украинската армия изнесе подробности за атаката на руската армия. Към 4 сутринта руският агресор е нанесъл удар по Украйна с ракети с въздушно и морско базиране, фиксирано е изстпелването на най-малко 28 крилати ракети от различен тип. В частност четири крилати ракети Х-22, изстреляни от самолети Ту-22М3, излетели от летищата в Солци и Шайковка, а също 20 крилати ракети Х-101/Х-555, чийто пуск е осъществен от 11 самолета настратегическата авиация, излетели от въздушните бази в Енгелс и Оленогорск. От фрегата в акваторията на Черно море в района на Ялта са пуснати четири крилати ракети "Калибър". Украинската ПВО е свалила общо 16 ракети.

Междувременно в понеделник украинският полковник от резерва Роман Свитан обяви, че Украйна може да атакува с ракети като легитимни военни цели множество производствени предприятия на територията на Русия, включително до Москва. Такива легитимни мишени, според Киев, са оптико-механичните заводи, които обичайно са предприятия с военно предназначение, което ги вкарва в списъка на бъдещите украински цели, но подобни обекти, както допълва полковникът, са много.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1025

3

lancelot

17.08 2023 в 14:44

Истински герои.. изроди мръсни.
Ту-95, крилати ракети:
Детска градина. Апартаменти. Магазин.

-529

2

6екеr4о

15.08 2023 в 14:47

Блядове = изроди!

2159

1

Kilca

15.08 2023 в 10:22

Путин на трибунал и в затвора!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки