Московски съд удължи срока за задържане на журналист от Уолстрийт джърнал

OFFNews 14 декември 2023 в 14:47 970 1

Гершкович

Снимка БТА/АП

Еван Гершкович

Московски съд удължи до 30 януари 2024 г. срока на задържането на репортера на в. "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Журналистът беше задържан на 29 март в Екатеринбург, като беше обвинен в шпионаж - обвинение, което самият Гершкович отрича. Той е заплашен от 20 г. затвор.

В същото време в Москва започна и процесът на втора инстанция срещу правозащитника от неправителствената организация "Мемориал" Олег Орлов, който може да получи до 3 г. зад решетките за изявления срещу войната в Украйна. 70-годишният активист е обвинен, че е протестирал срещу руската офанзива в съседната страна и е написал остра статия срещу руските власти, публикувана във френското издание "Медиапар".

Организацията "Мемориал" беше разпусната от руския съд в края на 2021 г., а през 2022 г. тя получи Нобелова награда за мир.

В Москва започна и процесът срещу Игор Гиркин, изявен националист, отправил критики срещу Кремъл и военната стратегия в украинския конфликт. Той е обвинен в екстремизъм, като може да получи до 5 г. затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

14.12 2023 в 16:52

Съдят Гиркин/Стрелков за "екстремизъм" на петарка, щот ги плюе за мекушаво водене на войната (видите ли...), но не за сваления пътнически Боинг навремето!
Цялото можеше да е и смешно, ако се играеше у театъра...
(прочее, покойната мутра Пригожин нарече тогова: "Уебок, законченое ссыкло, тварь ебучая"- готин книжовен руски...)
 
X

Да помогнем на украинските деца!