Московчанинът, който замери полицейски коли с коктейли Молотов, ще лежи 6 г. в колония

OFFNews 14 юни 2023 в 13:00 1948 0

Колцов

Снимка SOTA

Виталий Колцов

Московският градски съд осъди 46-годишния московчанин Виталий Колцов, обвинен в опит за подпалване на две полицейски коли, на 6 г. в наказателна колония от общ тип. Съдебните заседатели отказаха да признаят мъжа за виновен в опит да убие намиращите се вътре руски охранители. Въпреки това прокуратурата поиска 19,5 г. затвор за него, съобщи Би Би Си.

През май миналата година Колцов хвърли два коктейла "Молотов" по две полицейски коли, паркирани на Площада на революцията в Москва, едната от които се запали, но пожарът бързо бе потушен.

Колцов е арестуван и обвинен по два члена на руския наказателен кодекс - за умишлено увреждане на имущество и за опит за убийство на 12 служители на държавната гвардия.

На 6 юни съдебните заседатели го оправдават по последния пункт - мнозинството от тях намира, че мъжът заслужава снизхождение.

Въпреки това по време на публичното обсъждане на 13 юни представителят на обвинението Елвира Зотчик поиска 19,5 г. затвор за Колцов. Обвинението настояваше, че Колцов, "обсебен от идеите на опозицията", е прибягнал до "конспирация", предварително е подготвил коктейли "Молотов" и се е приближил до камионите на спецчастите "откъм гърба" - и по този начин е извършил покушение срещу служителите на спецчастите.

Колцов, философ по образование, баща на три деца, не отрича, че на 2 май 2022 г. е хвърлил два коктейла "Молотов" по участъка на полицията за борба с безредиците на площада. Твърди, че е направил това в знак на протест срещу задържането на хора по време на мирни митинги, но настоява, че не е имал намерение да нарани никого.

В резултат на това, както отбелязва Mediazona (вписана в регистъра на "чуждестранните агенти" в Русия), съдът признава Колцов за виновен в умишлено увреждане на имущество и насилие, което не е опасно за живота или здравето на органите на властта.

Защитата на Колцов поиска преквалифициране на обвинението за палеж в по-лек член за вандализъм, тъй като на етапа на разследването мъжът е възстановил щетите, оценени на 61 000 рубли.

Колцов помоли съдията да не го съди за престъпление, което не е извършил, и "по възможност" да го осъди да изтърпи наказанието си в колония, за да може да вижда по-често семейството си.

"Не можаха да се съгласят с решението на народа, решиха все пак да го накажат", коментира пред Mediazone присъдата адвокатът на Колцов Алан Гамазов.

По време на делото съдебните заседатели не са имали право да видят много доказателства от страна на защитата. Например не са им показани резултатите от експертизата, според които действията на Колцов не са могли да доведат до смъртта на служителите на Росгвардия, тъй като не е имало опасност от експлозия на резервоара за дизелово гориво.

Въпреки това в присъдата си съдебните заседатели посочват, че събитията са доказани, с изключение на формулировката "с цел да ги лиши (росгвардейците) от живот". Това означава, че Колцов е признат за виновен само за палеж, чието извършване той не отрича.

Защитата ще реши дали да обжалва присъдата, когато получи нейния текст в писмен вид, уточни адвокат Гамазов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша