Мощни експлозии в Киев, сирени за нападения в цяла Украйна

Зеленски определи Донбас като основна цел за Русия: взимат насила украинци в армията си, изгарят всичко

OFFNews 15 април 2022 в 07:24 7319 2

Снимка Архив

Мощни експлозии са чути рано тази сутрин в Киев, сирените за въздушни нападения са задействани не само в столицата, но и в цяла Украйна. 

Експлозиите в Киев са били най-мощните в региона, откакто руските войски се изтеглиха от тази част на страната, за да се готвят за битки в Южна и Източна Украйна. Засега няма съобщение за нанесени щети.

Освен в Киев експлозии е имало и в Херсон, в Харков и в град Ивано-Франкивск на запад. 

Около 2550 души са успели да напуснат вчера районите на най-тежките сражения в Украйна, съобщи украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, предададоха ДПА и БТА. Близо 2300 души са пристигнали в южния украински град Запорожие, като сред тях са били и 290 жители на Мариупол. Други 220 души са се евакуирали от Луганска област.

През следващите дни се очакват руска офанзива и ожесточени сражения в Луганска област и в съседната ѝ Донецка област. 

На първо място Русия иска да унищожи Донбас, заяви президентът Володимир Зеленски. Донбас за Русия е основната цел. Това са регионите на Луганск и Донецк, които руските войски унищожават, сякаш искат от тях да останат само камъни. Изобщо да не останат хора“, подчерта Зеленски, цитиран от УНИАН.

Той добави, че Русия насилствено взема жителите на тези региони в своята армия. "Те ги хвърлят в най-страшните битки, буквално в челото на нашата защита. Унищожават градовете и селата на Донбас. Изгарят всичко, което е оцеляло осем години от тази война", каза още президентът.

Той говори и за катастрофалната ситуация в Мариупол. По думите му руските нашественици са унищожили 95% от града. По думите му вероятно загиналите са десетки хиляди, а руснаците изгарят телата на убитите украинци в мобилни крематориуми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

15.04 2022 в 12:03

Змията хапе най-жестоко преди да умре. А че ще умре няма съмнение. Москва ще потъне като "москва".

10298

1

AntiZ

15.04 2022 в 08:07

Много ги заболя рашките за онзи кораб, дето украинците отправиха в правилната посока и сега със злоба правят единственото, на което са способни - да убиват цивилно население.