Мощна буря евакуира хиляди в САЩ и Куба, дъждове потопиха цял град в Мериленд

OFFNews 28 май 2018 в 08:47 4750 0

Тропичната буря "Алберто" евакуира жителите на няколко града в Куба и американския щат Флорида. От проливните дъждове малко пò на север най-сериозно засегнат е Еликът Сити в щата Мериленд, чийто улици се превърнаха в кални реки.

Губернаторът на Мериленд Лари Хоган обяви извънредно положение в Еликът Сити.

Засега властите нямат данни за ранени или загинали хора. Залети бяха автомобили, а нивото на водата достигна над първия етаж на някои сгради.

В рамките на две години това е второто такова наводнение в Еликът Сити, а някои бизнеси едва са тръгнали отново, когато новите наводнения са отнесли всичко със себе си.

Метеоролозите предупредиха, че бурята може да предизвика опасни за живота наводнения в южните крайбрежни Американски щати. Очаква се тя да достигне сушата днес в северозападната част на Флорида, заяви Националният център по ураганите на САЩ.

Алберто е първата наименована атлантическа буря за 2018 г., която започна преди официалното начало на сезона на ураганите. Според прогнозите тя ще бъде съпътствана от ветрове с максимална скорост около 85 км/ч и ще донесе дъждове от порядъка на 30 см, обхващайки район, простиращ се от Мисисипи до западната част на Джорджия. След това ще премине през долината на река Тенеси утре и вдругиден.

Над 5000 човека бяха евакуирани и в Куба заради Алберто, предаде ТАСС, като се позова на кубинската телевизия. Бурята донесе проливни дъждове, особено в западната и централната част на страната. Стихията предизвика рязко покачване на нивото на реките и водохранилищата и наводни ниски райони в провинциите Пинар дел Рио, Артемиса, Матансас, Виля Клара и Санкти Спиритус. Няма данни за жертви и разрушения, но са нанесени сериозни щети на селскостопанските култури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !