Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Момиче от Индия почина след 68 дни религиозен пост

OFFNews 10 октомври 2016 в 15:33 12894 6

Снимка UMA SUDHIR

13-годишно момиче от Индия почина след като бе подложено от родителите си на строг религиозен пост.

Арадхана Самдария издъхнала след 68 дни, в които приемала само преварена вода.

Девойката се подложила на поста, който повелява древната религия Джайнизъм. През първите 25 дни посещавала уроците си в училище, но с времето спряла поради изтощение. Родителите ѝ не предупредили в учебното заведение, че тя е лишавана от храна - за това знаели само семейството ѝ и част от нейните приятели.

След като спряла поста, тя започнала лека възстановителна диета, но след два дни състоянието ѝ се влошило. Откарана е в болница, където обаче е получила инфаркт, довел до фаталния край, обяснява говорителят на заведението.

Полицията в Индия започва разследване по случая. Властите на южния град Хидерабад съобщават пред "BBC Hindi", че искат да разберат дали момичето е било насилствено принуждавано да пости.

Според родителите на Арадхана тя сама поискала разрешение да се подложи на поста. Те настоявали да го прекрати след 51 дни, но тя отказала. 

Случаят с Арадхана предизвика вълна от дебати в Индия относно религиозните пости, както и широк отзвук в социалните мрежи. 

Индийският активист Ачиут Рао заяви пред "BBC Hindi", че една нация би трябвало да е засрамена, че такива практики все още съществуват. Според него е шокиращ и фактът, че родителите ѝ са щастливи именно дъщеря им да е избрана да бъде "отведена от Бог". Те организират погребение, за да изпратят момичето по начин, подобаващ на светец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

10.10 2016 в 20:21

Generosa, не е ли това предназначението на религиите? Да обещават на живите недостижимото приживе, при условие, че ще се подчиняват на служителите на култа и ще изпълняват определени изисквания.

Поздрав!

p.s. Ама как ми идват тия, бе. Написах "служителите на култа" и пред очите ми се появи отец Фьодор Востриков.


 
X

Да помогнем на украинските деца!