Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

8 жени починаха, 20 са в критично състояние след масова стерилизация в Индия

OFFNews 11 ноември 2014 в 15:08 10975 3

Снимка BBC

8 жени починаха, а 20 са в критично състояние след масова стерилизация в Индия

8 жени починаха, а други 20 са в критично състояние след масова стерилизация в Индия в рамките на програма на правителството за намаляване на раждаемостта.

83 жени са били подложени на операции в Биласпур, в централния щат Чхатисгарх. Според BBC Hindi операциите са извършени от един лекар и неговия асистент в рамките на 6 часа. Според The Associated Press операциите са извършени от трима лекари.

Операциите са извършени в събота вечерта. Над 20 от жените обаче след това се почувствали зле и били откарани в болница, където 8 от тях починали.

Жените са имали главоболие, дихателни проблеми, признаци на шок и ниско кръвно налягане.

Операциите са били безплатни, но за момента не е ясно дали на жените е било платено да се подложат на стерилизацията. Индийското правителство ще изплати по 3300 долара на семействата на починалите жени.

Индия отдавна се бори с бързото увеличаване на населението в страната, което в момента е около 1,3 млрд. души. Като част от политиката за намаляване на раждаемостта се предлага безплатна стерилизация, като на операции се подлагат повече жени.

Индия е страната с най-голям процент стерилизация сред жените, като около 37% са вследствие на такива операции.
Само между 2011 и 2012 г. са стерилизирани 4,6 млн. индийки.

През 1990 г. индийското правителство е спряло определянето на квоти за стерилизация, но според активисти това продължава да се случва до днес. Това е причината здравните власти да принуждават пациентите да се оперират, вместо да им препоръчват методи за контрацепция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews