Момчето, арестувано заради направен от него часовник, напуска САЩ

OFFNews 21 октомври 2015 в 10:40 17488 14

Ахмед Мохамед

Снимка EPA

Ахмед Мохамед

Ахмед Мохамед - 14-годишното мюсюлманче от Тексас, чийто учител помисли, че направения от детето часовник е бомба и извика полиция - ще напусне родината си САЩ. Семейството му се мести да живее в Катар, съобщи Би Би Си.

Ахмед е приел стипендията, предложена му от катарската Фондация за образование, наука и развитие на общността, където той ще учи.

След нелепия училищен инцидент американският президент Барак Обама покани детето на среща и двамата разговаряха в Белия дом в понеделник.

След като беше арестуван заради часовника, случаят на Ахмед доби популярност в социалните мрежи, където преобладаваше мнението, че детето е било третирано като терорист напълно незаслужено заради името и религията си. Властите в Тексас защитиха решението си, казвайки, че са действали така единствено от загриженост за сигурността на учениците.

Катарската фондация осигурява пълна стипендия за средното и висшето образование на момчето, става ясно от прессъобщението й.

"Семейството ни беше затрупано с предложения за подкрепа, които получихме, откакто се случи злощастният инцидент с ареста на Ахмед. От Белия дом до Судан, до Мека ние бяхме посрещнати с "Добре дошли" от много и различни хора, бизнеси и образователни институции", се казва в изявление на семейството.

То уточнява, че Ахмед ще бъде записан в програмата на катарската фондация "Млади новатори" и цялото семейство ще се премести с него в Катар.

"Катар е чудесно място. Обичам Доха, толкова е модерна. Видях толкова много невероятни училища там, много кампуси на известни американски университети. Мисля, че ще науча много и че много ще се забавлявам", казва Ахмед.

Ахмед напусна училището си в Тексас малко след инцидента.

Освен че беше поканен в Белия дом след него, Ахмед получи голяма подкрепа от учени, политици и известни личности като основателя на Facebook Марк Зукърбърг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!