Дете изобрети часовник и го занесе в училище, учители викнаха полиция (видео)

Решили, че е бомба. 14-годишният изобретател бил изведен с белезници от училището си в Тексас

OFFNews 17 септември 2015 в 11:10 19462 21

Дете изобрети часовник у дома и го занесе в училище, за да го покаже на учителите си. Те се уплашили, че цъкащото устройство е бомба и извикали полиция, която арестувала 14-годишния ученик.

Нелепият случай, станал на 14 септември в град Ървинг, щата Тексас в САЩ, принуди американският президент Барак Обама да се извини, а основателят на Facebook Марк Зукърбърг покани детето в компанията си.

14-годишният Ахмед Мохамед, инженер любител, искал просто да впечатли учителите и съучениците си в първата седмица от новата учебна година в гимназията "Маккартър". Но когато показал изобретението си на учителката си по английски по време на урока, тя му казала, че то прилича на бомба, пише Gaurdian.

По-късно през деня директорът и полицай дошли и извели момчето от класната стая и отново директорът казал на Ахмед, че това "прилича на бомба". Въпреки че момчето казало, че всички, които могат да чуят, би трябвало да чуят тиктакането и да разберат, че е часовник, полицията го извела от училището в 15 ч. с белезници, а от двете му страни вървели полицаи.

Ето разказа на детето за случилото се - той е бил отведен в полицията, където взели отпечатъци:

Накараха ме да се чувствам като че ли не съм човек, а престъпник, споделя детето.

Въпреки това властите - училищните и полицейските в града, са убедени, че са постъпили правилно.

Случаят предизвика коментара и на американския президент Барак Обама, който покани детето да занесе изобретението си в Белия дом.

Детето прие поканата и ще гостува на американския президент следващия месец. От Белия дом уточниха, че Ахмед е поканен да участва в нощта на астрономията. Прессекретарят Джон Ърнест заяви, че администрацията на Обама смята, че случаят е провал за учителите и нарече инцидента "поучителен момент".

"Детето ми беше наранено, измъчвано, арестувано и малтретирано пред очите на приятелите му в училището. Това не е Америка. Това не сме ние", каза бащата на Ахмед в коментар пред медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!