Мобилизираха единствения детски неврохирург в Южна Башкирия

OFFNews 31 октомври 2022 в 15:49 3822 3

неврохирург

Снимка Архив

Неврохирургия

Единственият детски неврохирург в медицински район на Стерлитамак в Башкирия Ахмет Абубакиров е мобилизиран. Призовката му е връчена на 25 октомври и два часа по-късно е изпратен във военен тренировъчен лагер, съобщава Акбузат - Движение за граждански права, в Телеграм канала си.

"Неврохирургът, който извършва най-сложните операции, сега се учи да хвърля гранати и да стреля с картечница. Според уебсайта "Медицински назначения" в момента в Стерлитамак има един неврохирург за възрастни пациенти и нито един детски неврохирург", се казва в съобщението.

Отбелязва се още, че предоставянето на квалифицирана спешна и планова неврохирургична помощ на децата в цялата южна част на Башкирия е застрашено. Медицинският окръг Стерлитамак включва градовете Стерлитамак и Салават, както и районите Алшеевски, Аургазински, Гафурийски, Стерлитамакски, Стерлибашевски, Ишимбайски и Миякински с население над 500 000 души.

Правозащитниците цитират призива на персонала на градската болница №1  в Стерлитамак, където е работил Абубакиров, към Владимир Путин и регионалните власти да "съдействат за отмяната на мобилизацията".

По-рано в Ростов беше мобилизиран единственият гръден хирург Сергей Картавенко и според колегите му при него отивали пациенти от целия Южен федерален окръг. Получава призовка, докато посещава частна клиника.

На 28 октомври министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на Владимир Путин, че мобилизацията в Русия е приключила, но върховният главнокомандващ все още не е подписал указ в този смисъл. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

31.10 2022 в 19:54

Голем праз! Бабьi нарожают... Там у Рашка е така...

1000

2

PaulPierce

31.10 2022 в 19:34

Тези идиоти и децата ще пратят на фронта, не им трябват лекари

-1650

1

ob1

31.10 2022 в 18:04

"Неврохирургът, който извършва най-сложните операции, сега се учи да хвърля гранати и да стреля с картечница."
Пълни глупости, никой на нищо не го учи... просто ще го засилят с автобус към фронта да умре. На орките интелигенция не им трябва.
 
X

Да помогнем на украинските деца!