Хиляди германци протестираха срещу акциите на антиислямисти

OFFNews 06 януари 2015 в 09:13 4286 6

Протест срещу ислямизирането на Германия.

Хиляди германци излязоха вчера вечерта на демонстрации в четири града, за да изразят несъгласието си с организираните всяка седмица в Дрезден шествия срещу "ислямизирането на Германия".

Организаторите на контрадемонстрациите в Берлин, Щутгарт, Кьолн и Дрезден казаха, че са против расизма и ксенофобията и призоваха към толерантност.

Магазини, църкви и градската енергокомпания в Кьолн смятат да оставят сградите си без осветление в знак на солидарност с демонстрациите срещу продължаващите протести, организирани от групировка, нарекла се "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада" (ПЕГИДА).

През последните три месеца в акциите на ПЕГИДА в Дрезден, където има много малко имигранти мюсюлмани, се включиха много хора, а в шествието непосредствено преди Коледа - над 17 000 души. Полицията очаква и тази вечер подобна бройка.

За да разшири подкрепата си, ПЕГИДА се дистанцира от крайната десница и чрез Фейсбук заяви, че е против "проповедниците на омразата, независимо от това каква е религията им", че е против "радикализма, независимо от това дали е религиозно, или политически мотивиран". 

Организацията забрани и използването на неонацистки символи и лозунги на митингите си, макар че нейни критици отбелязват, че е получила подкрепа от известни неонацистки организации.

В новогодишното си обръщение канцлерът Ангела Меркел призова германците да не участват в митингите в Дрезден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови