Мистериозна смърт на ученик предизвика протести в Китай

OFFNews 13 май 2021 в 17:40 1837 0

Снимка АП/Нг Хан Гуан / БТА

Постът на майката във Weibo

В деня на майката жена от Чънду в югозападен Китай получава обаждане около 21 часа. Информират я за смъртта на сина ѝ, когото е закарала преди часове на училище, съобщава Асошиейтед прес.

Тя веднага отива до средно училище номер 49 в Чънду, където е учил 16-годишният Лин, но дори не е допусната до сградата. Това става ясно от серия нейни постове в социалната мрежа Weibo. Публикациите бяха споделени от хиляди хора през следващите дни.

Разказът на майката развълнува китайското общество и се превърна в една от най-обсъжданите теми в страната през седмицата. Онлайн потребителите призовават за справедливост за майката и поставят въпроси пред училището, полицията и местните власти.

Във вторник вечерта започнаха да циркулират видеоклипове от протест пред училището. Демонстранти с бели цветя в ръце скандираха „Истината!“.

Училището излезе с изявление в понеделник, в което се твърди, че момчето е паднало около 18:40 ч. в неделя вечерта, а случаят се разследва. Образователният департамент в Чънду обяви, че инцидентът е самоубийство. От полицията призоваха да не се разпространяват слухове.

Но хората настояват за повече информация. Много въпроси има около хронологията, описана от майката в серията от постове в социалната мрежа. Има теории, че майката е била притисната от властите, тъй като е сменила потребителското си име във Weibo - малко след като постовете набират популярност. 

Други потребители питат защо е отнело на училището два часа, за да извести майката и защо не е могла да види тялото на сина си в същия ден.

"В САЩ, когато Джордж Флойд умря при съмнителни обстоятелства, имаше всъвъзможни демонстрации. Но когато тук умре ученик при съмнителни обстоятелства, ние не получаваме никаква истинска информация" - заяви Майк Лиу, 19-годишен студент, който следи казуса онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews