Мисията на МААЕ за инспекция на Запорожката АЕЦ пристигна в Запорожие

OFFNews 31 август 2022 в 16:34 2646 2

Кортежът на мисията включва ок. 20 автомобила.

Снимка БТА / АР

Кортежът на мисиията, който включва ок. 20 автомобила пристигна днес в гр. Запорожие.

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която трябва да инспектира Запорожката АЕЦ на окупираната от Русия територия в Южна Украйна, пристигна днес в Запорожие, съобщи Ройтерс.

Конвой от близо 20 автомобила, половината от които са брандирани с надпис ООН, както и една линейка, пристигнаха в Запорожие в ранния следобед в сряда.

Запознат с подробности от работата на мисията източник от ООН е съобщил пред ТАСС, че в състава на инспекционната група влизат представители на 10 страни - Албания, Йордания, Италия, Китай, , Сърбия, Литва, Мексико, Полша, Северна Македония и Франция. Начело на делегацията е генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Според същия източник представители на Русия и Украйна не са включени в мисията, за да бъдат гарантирани нейната неутралност и безпристрастност. Експертите ще оценяват ядрената безопасност на централата, а не политически и военни въпроси. Представителите на ООН осигуряват единствено логистична помощ на групата - транспортирането й до АЕЦ и сигурността по време на пътуването. Централата се намира на ок. 120 километра по шосе от атомната електростанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

2

ob1

01.09 2022 в 17:07

Ми като гледам приели са и двете страни да не участват.
Я кажи ся руZия като беше толкова загрижена защо блокира многократно изпращането на мироопазваща мисия в Донецк и Луганск? Над 10 пъти обяви вето - що така?