Мишел: Цялото законодателство на ЕС ще бъде преведено на македонски език

OFFNews 05 юли 2022 в 21:24 7111 3

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Според мен Северна Македония принадлежи на ЕС, вашето бъдеще е с нас и заедно сме в началото на пробив, на започването на преговорите. Решението за това е ваше, това е ваш суверенен избор, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на съвместна пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Тази възможност е твърде важна, за да се пропусне. Македонци, имате историческа възможност да кажете "Да" на началото на преговорите, "Да" на ЕС, "Да" за нашите деца, каза Мишел.

Миналата седмица Съветът на ЕС състави ново компромисно решение, поясни той.

Лично аз съм уверен, че това е балансирано решение, което отговаря на вашите опасения. Целта е ясна: да се започне с присъединителните преговори и окончателно да се придвижим към изграждане на нашето общо бъдеще в ЕС. Ако кажете "Да", първата междуправителствена конференция ще бъде организирана през следващите няколко дни, каза Мишел.

"С това предложение ние ясно говорим за македонския език - това е вашият език и предложението го зачита. Цялото законодателство на ЕС ще бъде преведено на македонски език", заяви председателят на Европейския съвет.

Наясно сме за опасенията на някои хора относно вашата национална идентичност. Можете да разчитате на пълната ми подкрепа като председател на Съвета на Европа, че системно ще защитавам вашите законни права, каза още Шарл Мишел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Timo

05.07 2022 в 23:36

Kade e sega Kiro prosta.k a. da kaje nesto toya nestastnik. Mrasen maikoprodavec.

726

2

Кариерен

05.07 2022 в 23:21

Някои въпроси:
1. Чии "законни права" защитава Шарл Мишел - на ЕС и неговите членове, в случая на България, или на С. Македония?
2. След като в Брюксел е съставено "ново, компромисно решение", то не трябва ли да се одобри първо от България? Къде е публикуван текстът му и защо няма реакция от нашето правителство и НС?
Ако ЕС наложи "македонския" език и не включи историческите въпроси, тогава за какво беше това наше вето? Или сме отново изиграни и унижени?!

850

1

pr07ecH70r

05.07 2022 в 21:59

Много са ми смешни макетата! Драпат за ЕС, но не се отказват от грандоманията. „Во мене се борат гениј и будала. Се плашам да не попушти паметниот.“
 
X

Да помогнем на украинските деца!