Мини и снаряди заваляха над ирански бежански лагер в Ирак

Борислава Бибиновска 09 февруари 2013 в 14:05 2094 1

Обстрел на ирански бежански лагер край Багдад, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив
Обстрел на ирански бежански лагер край Багдад, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив

Петима души са загинали и над 50 са ранени при атака над бежански лагер на иранкската опозиция край Багдад.

Това съобщиха служители на иракските служби за сигурност, цитирани от ВВС.

Нападението е станало около 5 ч. сутринта местно време, като според първоначалната информация лагерът е бил нападнат с минохвъргачки. Срещу него са изстреляни най-малко 40 реактивни снаряда.

Убитите в лагера "Хюрия" са членове на иранската опозиционна групировка "Муджахидини на народа".

Говорител на ООН потвърди за инцидента. По думите й освен бежанци, при атаката са пострадали и цивилни  граждани и няколко иракски полицаи.

От Вътрешното министерство на Ирак заявиха, че по всяка вероятно ракетите са били изстреляни от район, западно от столицата Багдад.

Специалният пратеник на ООН в Ирак Мартин Коблер поиска от иракските власти "незабавно да започнат разследване на нападението".

Лагерът край Багдад е бивша американска военна база. Миналата година близо 3000 ирански опозиционери бяха преместени в него.

"Муджахидини на народа" е иранска групировка, създадена през 1969 г. Нейните членове взимат участие по време на революцията от 1979 г. в Иран. Те повеждат война срещу шахския режим, а после въстават срещу ислямистите. Днес "Муджахидини на народа" считат себе си за светска и демократична организация. Те са под закрилата на американското правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!