Милост за марихуаната: Байдън отмени федералните присъди за притежанието ѝ

OFFNews 07 октомври 2022 в 13:49 2296 1

Джо Байдън

Снимка БТА/АП

Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън помилва всички американци, които са били осъдени на национално ниво за притежание на малки количества марихуана. Те са около 6 500 души.

Понастоящем никой не се намира във федерален затвор единствено за притежание на марихуана, но федералното помилване ще улесни хората при намирането на работа, жилище и получаване на образование, заяви Байдън, цитиран от Би Би Си.

Още като кандидат-президент той обеща декриминализиране на употребата на канабис и заличаване на присъдите. "Изпращането на хора в затвора за притежание на марихуана преобърна твърде много животи и вкара в затвора хора за поведение, което в много щати вече не е забранено", заяви Байдън в четвъртък. Той допълни, че статистически е много по-вероятно хора от небялата раса да попаднат в затвора за канабис.

Президентът от Демократическата партия призова и всички щатски губернатори да помилват осъдените заради притежание на малки количества марихуана. Той нареди също на министерствата на правосъдието и на здравеопазването да преразгледат начина, по който канабисът се класифицира съгласно федералното законодателство.

"Класифицираме марихуаната на същото ниво като хероина - и по-сериозно от фентанила - каза Байдън. - Това е безсмислено."

Употребата на марихуана за развлечение вече е законна в 19 щата и Вашингтон. Медицинската ѝ употреба е законна в 37 щата и три територии на САЩ. Въпреки това наркотикът остава незаконен на федерално ниво, дори в щатите, където може да се купува и използва законно, което означава, че хората там все още могат да бъдат осъдени за притежание при определени обстоятелства.

Помилванията се извършват един месец преди междинните избори за Конгрес през ноември, които ще определят баланса на силите във Вашингтон през последните две години от мандата на Байдън.

Акциите на компаниите за производство на канабис скочиха на борсата с около 20% с новината за помилването.

Байдън не е първият президент на САЩ, който помилва нарушители на закона за канабиса. В последния ден от мандата си Доналд Тръмп помилва 12 нарушители на закона за марихуаната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!