Милиони останаха без ток в Индия (снимки)

Вероника Шербанова 31 юли 2012 в 16:50 2055 0

Милиони индийци останаха без ток. Снимка: БГНЕС
Милиони индийци останаха без ток. Снимка: БГНЕС

Около 600 милиона души в северната, североизточната и източната част на Индия останаха без ток, съобщиха световните агенции. Причините, според специалисти, са нарасналото потребление и остарялата инфраструктура.

Кризата в електропреносната мрежа на Индия продължава вече втори ден. Днешният срив в мрежата е започнал около 13 часа местно време, когато авария спря северната мрежа.

Северната мрежа беше засегната и от вчерашния срив. Електроподаването беше възстановено няколко часа по-късно. Малко след това обаче последва нова криза, която засегна този път и източната част на страната.

Без ток са общо 13 щата на страната, в това число и всички райони на индийската столица Делхи.

Заради липсата на електричество 200 миньори останаха блокирани под земята. Те са преместени до място, на което имат достъп до чист въздух и в момента не са в непосредствена опасност. Правителството търси начини за тяхната евакуация.

Милиони хора бяха блокирани в метрото. С него всеки ден се придвижват около 1,8 милиона души. Част от влаковете вече са в движение, но пълното възстановяване не се очаква скоро.

Не работят светофарите в големите градове и в столицата Делхи, което предизвика хаос.

За момента не е ясна причината за спирането на тока. Индийският минисър на енергетиката заяви, че е възможно да се дължи на увеличеното потребление на електричество във връзка с високите температури в тези региони.

Спирането на тока в Индия не е рядко явление заради постоянния недостиг на мощност и остарялата електропреносна мрежа. Подобно мащабно рухване на мрежата обаче не е често срещано. За последен път срив в Северна Индия настъпи през 2001 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!