Международна среща за Сирия в Париж

Юлиан Христов 19 април 2012 в 08:23 1351 0

Нови размирици в Сирия. Снимка: БГНЕС
Нови размирици в Сирия. Снимка: БГНЕС

14 външни министри се събират днес в Париж на международна среща за Сирия, организирана от ръководителя на френската дипломация Ален Жупе.

Продължаващите репресии на сирийския режим и пречките, издигани от Дамаск пред мисията на наблюдателите от ООН предизвикаха остра реакция на международната общност.

Сред поканените в Париж са външните министри на Германия, Йордания, Катар, Мароко, Саудитска Арабия и САЩ. Жупе побърза да уточни, че тази среща не измества работата на Съвета за сигурност и затова на нея не присъстват страните-членки. Срещата ще започне в 16 часа по Гринуич и ще бъде последвана от работна вечеря на участниците. Групата "Приятели на сирийския народ", ще обсъди ситуацията и ще отправи твърдо послание към Дамаск, така в подкрепа на Кофи Анан.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че Сирия не е успяла да спази задълженията си по мирния план за изтегляне на войниците си и тежките оръдия от градски райони. В писмо до Съвета за сигурност на ООН той отправя призив за разширяване до 300 души на мисията в Сирия за наблюдение на преустановяването на сраженията.

Предварителен екип от 30 души вече пристигна в Сирия, съобразно плана, който беше договорен между сирийския режим и пратеника за мир в страната Кофи Анан. Появиха се обаче сведения за насилие, което е нарушение на съгласувания край на сраженията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !