Трима протестиращи загинаха при сблъсъци в Сирия

Юлиан Христов 13 април 2012 в 14:22 1363 0

Сблъсъците в Сирия продължават, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Сблъсъците в Сирия продължават, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сирийските сили са застреляли трима демонстранти в Сирия. Жертвите са от провинциите Дараа и Идлиб.

Смъртните случаи са на фона на хилядните демонстрации в страната. Те са в подкрепа на призивите на опозицията за използване на момента с прекратяването на сраженията в Сирия чрез мирен план на ООН.

Военни части на режима на сирийския президент Башар Асад, се сражаваха днес с бунтовници близо до границата с Турция, съобщиха активисти, цитирани от Ройтерс.

Това са първите въоръжени сблъсъци след влизането в сила вчера на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на ООН, отбелязва агенцията.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че боевете избухнали в северозападната провинция Идлиб, близо до границата с Турция. Опозиционната организация Местни координационни комитети съобщи за тежки сражения в селището Хербет Джоз близо до турската граница.

Тези първи боеве, след влизането в сила на прекратяването на военните действия в четвъртък, идват в момент, когато Съветът за сигурност се очаква да гласува резолюция да разполагането на международни наблюдатели в Сирия.

Въпреки някои инциденти, в които вчера загинаха 10 души, крехкото затишие рязко контрастираше с мащаба на сраженията и бомбардировките през последните месеци. Властта и опозицията взаимно се обвиняваха в нарушения и в отчета си пред Съвета за сигурност Кофи Анан посочи, че Дамаск технически не спазва мирния план като не е изтеглил войските си и тежкото оръжие от градовете, но, според него, "прекратяването на огъня е шанс, който не трябва да се пропусне".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!