Между САЩ, Европа и Украйна има разногласия как да приключи войната

OFFNews 27 май 2022 в 15:35 13137 9

Танк

Снимка Генерален щаб на Украинската армия

Съединените щати, Европейският съюз и Украйна са разделени по въпроса как трябва да приключи войната, разпалена от Русия, съобщава Ню Йорк Таймс, цитиран от УНИАН.

След три месеца на "изключително единство" в отговор на руското нахлуване, което доведе до доставки на оръжие за Украйна и широк спектър от финансови санкции, се наблюдава все по-голямо разделение на мненията за това какво да се прави по-нататък, отбелязват кореспондентите от САЩ.

В статията се подчертава, че в основата им стои фундаментален дебат за това дали да се сложи край на продължаващия вече три десетилетия интеграционен проект на Русия. В момент, в който САЩ наричат Русия държава-изменник, която трябва да бъде откъсната от световната икономика, други страни, главно в Европа, предупреждават за опасностите от изолирането и унижаването на шефа на Кремъл.

В същото време амбициите на Вашингтон са нараснали по време на войната. Това, което започна като опит да се гарантира, че Русия няма да може да спечели лесна победа над Украйна, се промени веднага след като армията на Путин започна да прави грешка след грешка и не успя да превземе Киев, а след това и Харков, коментират авторите на материала.

Сега администрацията на Байдън вижда шанс да накаже руската агресия, да отслаби Путин, да укрепи НАТО и трансатлантическия съюз и да изпрати предупредително послание към Китай. По този начин той иска да докаже, че агресията не трябва да се възнаграждава с териториални придобивки.

Дълбоките различия в мненията станаха още по-очевидни по време на Световния икономически форум в Давос, когато бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че Украйна трябва да преговаря с Русия, дори ако от нея се изискват отстъпки. Отбелязва се, че "европейците дори не се опитват" да спрат вноса на руски газ. В същото време Франция, Италия и Германия изразяват загриженост, че войната може да се проточи, и се опасяват от вреди за собствените си икономики.

В публикацията се подчертава, че позицията на президента Зеленски и неговите западни съюзници ще бъде особено важна, за да започнат реални преговори за прекратяване на конфликта.

По-рано съветникът на президента Михайло Подоляк заяви, че Украйна не може да си позволи никакъв "Минск" и трябва да деокупира териториите. Това обаче изисква известно време, оръжия, средства и мобилизация на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

10

Propaganda

28.05 2022 в 04:55

Ще се повторя, расизъм може да се прояви само към хора. Не към раснаци.

рашистите сте..
...прочети по-долу да не се повтарям.

2073

6

Johnny B Goode

27.05 2022 в 18:52

Псето, не ми е ясно само защо ти и подобните ти не сте си хванали още чемодана и не сте заминали за този рай на земята който възхвалявате.
Благодаря за отговора.

10298

5

AntiZ

27.05 2022 в 18:38

Унижение търпи не този руски боклук, а украинците и целия нормален свят. Защото руснака познава само едно: да бъде мачкан и унижаван! Цял живот "живеят" в контейнер за боклук, озлобени и с огромни претенции! Всъщност са една орда, тъпа и бездуховна. И ще си получат заслуженото!

1005

2

Блейк7

27.05 2022 в 17:43

Има една особеност, която може би е в основата на това положение. А именно, че ние тук си го приказваме но вероятността при тотален проваал на Путин , РФ да се разпадне не е никак малка. Проблема на това, обаче е че вместо една агресивна страна с 6000 ядрени ракети, ще получим 15-ина страни с ядрени ракети - тотално неуправляемо положение. Особено ако някоя от тези страни има разногласия с друга такава....
Явно се търси решение на този проблем. През 90-те САЩ спасиха Русия от глад с 45 млрд долара именно поради същия проблем.

2051

1

Propaganda

27.05 2022 в 16:46

руснака е едно говедо a животно няма как да бъде унижено.

Вместо да се кахърят да не наранят чуствата на кремълското лилипутче, тия тикви от Европа трябва да подкрепят безусловно САЩ.

Изходът е един: дерусификация на света.

Разпадане на тая кочина на съставните им републики.Иначе ни чака пути02, пути03, пути04 и така още век.