Меркел: Русия няма място в Г7, докато не започне да спазва общите ценности

OFFNews Последна промяна на 21 май 2015 в 12:59 4044 7

Снимка БГНЕС

Връщането към формата Г8 не е възможно, докато Русия не започне да спазва основните на международното право. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в бундестага.

Русия няма да бъде представена на срещата на Г7 в Елмау, защото ние разбираме този формат като общност с общи ценности, подчерта Меркел.

Русия беше изключена от Г8 миналата година, след като страните в Г7 – Германия, САЩ, Канада, Япония, Франция, Великобритания и Италия, решиха да не изпращат свои представители на срещата на високо равнище в Сочи, а вместо това те се събраха без Русия в Брюксел. Решението беше взето, след като Москва анексира Крим.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви тогава, че никой не е гонил Русия от Г8. „Това е просто един клуб, в рамките на който лидерите на водещите държави се събират, за да обсъдят въпроси от общ интерес, а не някаква структура, от която могат да те изгонят“, подчерта той.

Програмата „Източно партньорство“ е насочена към развиване на сътрудничеството на ЕС с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, а не е насочена срещу Русия, подчерта още Меркел.

Това не е политики на разширяване на ЕС и не е насочена против никого, в това число и Русия, категорична е тя.

Мисленето в категории „или - или“, т.е. когато една страна трябва да избира между ЕС и Русия, е неприемлива. Например, ние уважаваме решението на Армения, която има тесни икономически отношения с Русия, каза германският канцлер.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 21:12

Дърт педал, ти пак ли се появи? Пак ли ще ме засенчваш бе?

21.05 2015 в 19:55

Eми когато ФАЩ и компания разбомбиха и разкъсаха суверенна и независима Югославия, това означаваше ли спазване на "общите ценности"? Когато демонократизираха (НЕУСПЕШНО) Ирак, Либия, Сирия и Афганистан пак ли бяха техните "общи ценности"?

А когато създадоха един куп нови държави и прекроиха границите на следвоенна Европа (в нарушение на договореностите от Малта) това също спазване на "общите ценности" ценности ли беше?

Или спазването на "общите ценности" се отнася само за Северна Корея и РОССИЯ? Значи един вид спазването на "общите ценности" да важи само за другите, не и за нас? Това не са ли "ДВОЙНИ СТАНДАРТИ"? Абе просто питам бе, хахаха...

21.05 2015 в 19:25

70 години след капитулация в края на ВСВ Германия сочи пътя на ЕВРОПА.А дрънкащите оръжие руснаци се самоизолират и вървят надолу с бързи темпове.

21.05 2015 в 17:05

Точно там е разликата. Според ЕС нищо не пречи да имаш тесни връзки и с ЕС и с Русия.
-----------------------
Мисля че леко се бъркаш тук колега. Точно според ЕС ти, и по специфично Украйна нямаше право на тесни връзки и с ЕС и с Русия - условието за ЕС беше Украйна да излезе от безмитната зона с Русия...

Не знам за теб, но според мен това си е точно условие "или си с тях или си с нас", не може и с двамата...

21.05 2015 в 16:52

Съгласен съм с Меркел ! За да стане форматът адекватен трябва още една държава да изхвърчи от него, защото реално и там тези ценности не се споделят. Милитаристични образования нямат място в 21-ви век.

21.05 2015 в 16:04

Уравнението е "КИТАЙ-ФАЩ", а не "ФАЩ-РОССИЯ".

21.05 2015 в 13:53

Точно там е разликата. Според ЕС нищо не пречи да имаш тесни връзки и с ЕС и с Русия. Според Русия (и много хора в България), ако не си с Русия при всякакви положения си американски агент.