Меркел призова германците да се борят срещу антисемитизма

Ивайло Анев 15 септември 2014 в 16:06 2481 2

Снимка Reuters

Ангела Меркел по време на демонстрацията в Берлин

"Германия ще направи всичко по силите си за борба с антисемитизма", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел в реч на многохиляден митинг в Берлин , предаде Ройтерс.

Меркел рядко присъства на демонстрации, но този път се присъедини към президента Йоахим Гаук, вицеканцлера Зигмар Габриел, лидери на еврейската общност и християнски лидери на митинга пред Бранденбургската врата, отбелязва Ройтерс.

Самият митинг, организиран от Централния съвет на евреите в Германия, е нещо необичайно. Те обикновено се придържат към дискретност, но лидерите на общността обясниха, че евреите се чувстват застрашени от изблика на антисемитизъм след конфликта в Газа. Антисемитски лозунги по време на протестите срещу израелската офанзива, приписвани главно на по-нови аралски и турски имигранти, предизвикаха остро възмущение.

В обръщение към участниците в митинга на Бранденбургската врата Меркел заяви, че насилието срещу евреите в Германия е атака срещу цялото общество. Страната няма да търпи това, добави канцлерът.

Меркел не пропусна да отбележи, че в Германия се налага всяка еврейска организация или институция да бъдат под полицейска закрила през последните години, а това дълбоко я тревожи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews