Меркел иска затваряне на барове и ресторанти в цялата страна

OFFNews 28 октомври 2020 в 12:11 4090 0

Германският канцлер Ангела Меркел поиска премиерите на провинциите да стигнат до съгласие - баровете и ресторантите от 4 ноември да се затворят с цел ограничаване на коронавирусната зараза, показва проекторешение, цитирано от Ройтерс. 

Меркел обаче иска детските градини и училищата да останат отворени. 

Според новите ограничения се предвижда хората да излизат на обществени места само с членове на своето семейство и на още една домакинство. 

В документа се посочва, че хората трябва да бъдат наказвани, ако нарушават правилата. 

В проекторешението се казва, че нарастването на заразените в почти всички провинции на Германия означава, че много от местните здравни власти не биха могли да откриват и проследяват всички случаи, поради което е необходимо сериозно да се намалят контактите между хората сега, така че да не се налага въвеждането на големи ограничения по Коледа.

Ако премиерите на 16-те германски провинции се съгласят с новите мерки по време на конференция, проведена по телефона по-късно днес - фитнес залите, дискотеките, кината, театрите и концертните зали ще бъдат затворени. 

Магазините ще останат отворени, ако се прилагат мерките за дезинфекция и ограничат броя на клиентите. Ресторантите ще могат да предлагат храна само за вкъщи.  

Според проекторешението Германия иска да осигури финансова помощ за фирмите, засегнати от затварянията.

Предвижда се да бъдат разрешени само "необходими и конкретно нетуристически" нощувки. Публичните домове, плувните басейни, козметичните студиа, центровете за масажи и студиата за татуировки ще бъдат затворени. Психотерапевтичните и фризьорските услуги обаче ще продължат да са отворени.

Ако мерките бъдат договорени, ще се прилагат в цяла германия до края на ноември. Предвижда се лидерите да се срещнат две седмици след началото на прилагането, за да се консултират дали са необходими промени.

Данните от вчера показват, че новозаразените са над 11 хиляди души, с което общият брой от началото на пандемията става 449 275. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови