Меркел отива при Путин заради кризата в Близкия Изток

OFFNews 06 януари 2020 в 19:55 2933 2

Снимка ТАСС

Германският канцлер Ангела Меркел ще пристигне в Русия на 11 януари по покана на президента Владимир Путин, съобщава пресслужбата на Кремъл.

Лидерите на двете страни планират да обсъдят кризата в Близкия Изток след убийството на иранския генерал Касем Сулеймани. Ситуацията там се изостри сериозно след съобщението на Пентагона от 3 януари за операцията, при която в района на летището на Багдад бе убит командващият иранските сили със специално предназначение „Ал Кудс“ при Корпуса на стражите на ислямската революция.

Ракетният удар по автоколоната със Сулеймани е бил нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Според версията на американската администрация, операцията е била с отбранителен характер с цел да защити военните си части, дислоцирани в Близкия Изток. Върховният съвет за национална сигурност на Иран обеща да отмъсти на убийците на Сулеймани. Външният министър на страната Мохаммад Джавад Зариф в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш определи нападението като терористичен акт от страна на САЩ.

Двамата лидери ще разговарят и за ситуацията в Сирия и Либия, и за урегулирането на конфликта в Украйна, в това число за реализирането на договореностите, постигнати на срещата в нормандски формат през декември 2019 г. В Париж тогава се срещнаха лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция. Едно от решенията от преговорите бе за обмена на пленници в Донбас.

Последната двустранна среща на Меркел и Путин бе през август 2018 г. в Берлин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

06.01 2020 в 20:43

Танте ще постави ли пред кремълския сатрап въпроса за правата на геевете в чечения?

6145

1

kokoten

06.01 2020 в 20:16

Тоя ненормалник и откровено луд човек трябва да бъде озаптен.За пореден път ще сърбаме попарата на кретена и трябва Путин и Меркел да опират пешкира(най-вече Путин)Целия свят е в шок от идиотията на Тръмп....колкото по-скоро го свалят толкова по-добре за света...да се надяваме,че на американците им са останали няколко капки здрав разум и ще капичнат тоя безподобен сатър(неговата майка)....