Меркел иска затваряне на ски курортите в Европа заради пандемията

OFFNews 26 ноември 2020 в 12:43 2545 0

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще търси споразумение със страните от ЕС, ски курортите да останат затворени до началото на януари заради пандемията, предаде Би Би Си. 

"Ще кажа открито, това няма да е лесно, но ще опитаме", заяви Меркел. 

Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата, след което се разпространи в 45 държави. 

Очаква се държави като Австрия да не се съгласят с тази идея. Страната планира да отвори курортите си още през декември.

Вчера Германия обяви, че ще удължи карантината в страната до 20 декември, като се предвиждат и ограничения за празнуването на коледните и новогодишните празници. 

"Като се има предвид големият брой заразени, допускаме, че ограниченията, които са в сила преди Коледа, ще бъдат продължени до началото на януари, със сигурност за повечето части на Германия", заяви Меркел пред парламента.

Това решение ще удължи заповедта за забрана на работата на баровете, заведенията и ресторантите. Засега се предвижда училищата и магазините да останат отворени. Обмисля се учениците да бъдат разделени на по-малки класове и часовете им да не се засичат. От 1 декември е планирано събиранията да бъдат ограничени до 5 души. Изключение правят коледните и новогодишните празници - до 10 души, за да могат семействата да празнуват заедно.

Франция обаче съобщи, че започва да облекчава мерките, а президентът на страната Еманюел Макрон обяви, че вторият пик на заразата е овладян. Баровете и ресторантите остават затворени до 20 януари. Още ограничения ще бъдат премахнати от 15 декември за празничния период. Затворените досега нехранителни магазини се отварят този уикенд. Киносалоните ще заработят отново, ограниченията за пътуване ще бъдат вдигнати.

Френските ски курорти ще останат затворени до следващата година.

Ски курортите в Швейцария са отворени, а полицията там следи на лифт станциите дали се спазват мерки - носене на маски и спазване на дистанция. Отменени са и изискванията, чужденци от повечето държави в Европа да се поставят под карантина при влизане.

Италия обяви, че отлага началото на ски сезона, но премиерът на страната Джузепе Конте каза, че е нужно европейско решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews