Германия ще удължи карантината, планира ограничения и за коледните празници

OFFNews 25 ноември 2020 в 14:01 6783 0

Германските власти планират да удължат карантината в страната до 20 декември, като предвиждат и ограничения за честването на коледните и новогодишните празници. Днес страната отчете рекорден брой от 410 смъртни случая от COVID-19, предаде Ройтерс. 

Решението се очаква да бъде прието на среща между канцлера Ангела Меркел и лидерите на 16-те германски провинции по- късно днес. То ще удължи заповедта за забрана на работата на баровете, заведенията и ресторантите. Засега се предвижда училищата и магазините да останат отворени. Обмисля се учениците да бъдат разделени на по-малки класове и часовете им да не се засичат.

От 1 декември е планирано събиранията да бъдат ограничени до 5 души. Изключение правят коледните и новогодишните празници - до 10 души, за да могат семействата да празнуват заедно. 

Правителството планира да обезщети компаниите, засегнати от ограничителните мерки, като размерът на финансовата помощ може да достигне до 20 млн. евро.

Премиерът на Саксония предупреди, че може да се очаква срив в медицинското обслужване през следващите седмици.

"Ситуацията в болниците е тревожна - не можем да гарантираме качествено обслужване на заразените пациенти", добави той. 

Болните от коронавирус в Германия са се увеличили с 13 554 души, като общият брой от началото на пандемията е  961 320, сочат данните от доклада за 24 ноември на инстутута Robert Koch. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови