Мексико залови наркобарон, издирван от САЩ

OFFNews 16 юли 2022 в 09:13 2205 0

Обявата за издирването на Рафаел Каро Кинтеро на ФБР

Снимка FBI

Обявата за издирването на Рафаел Каро Кинтеро на ФБР

Мексико залови в петък известен наркобос от списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпници за убийството на американски агент под прикритие, чието освобождаване през 2013 г. обтегна дипломатическите отношения на двете страни.

69-годишният Рафаел Каро Кинтеро е обвинен от САЩ, че е поръчал отвличането, изтезанието и убийството на специалния агент на Администрацията за борба с наркотиците (DEA) Енрике "Кики" Камарена през 1985 г. Той беше задържан от мексикански морски пехотинци в град Чойкс в северозападния щат Синалоа с "цел екстрадиция", се казва в изявление на САЩ.

Каро Кинтеро вече беше арестуван през 1985 година и осъден на 40 години затвор за убийството на Камарена. Но през 2013 г. мексикански съд разпореди освобождаването му поради юридически технически причини, след като той излежа 28 години. Този ход обаче разгневи американските власти. По времето, когато Върховният съд на Мексико отмени решението, Каро Кинтеро вече се беше укрил. Случаят хвърли отношенията между САЩ и Мексико в криза и отне десетилетия на агенциите за борба с наркотиците на двете съседни страни да възстановят доверието.

За залавянето на Каро Кинтеро, известен още като "Рафа", бе обявена награда от 20 милиона долара, той е описан от ФБР като "изключително опасен". Обвинен е в създаването на вече несъществуващия наркокартел Гуадалахара и в момента ръководи подразделение на скандалния картел Синалоа. Министерството на правосъдието на САЩ изрази благодарност в петък на мексиканските власти за ареста на Каро Кинтеро, потвърждавайки плановете на САЩ да поискат екстрадирането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!