Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Медведев: САЩ смятат, че Русия е умираща страна

Ружа Райчева 01 юни 2021 в 15:12 2969 0

Снимка Википедия

Отношенията между Русия и САЩ сега са по-лоши, отколкото по времето на кубинската ракетна криза, заяви Дмитрий Медведев, зам.-председател на Съвета за сигурност (СС) на Руската федерация и председател на „Единна Русия“, в интервю за в. „Коммерсанть“.

По думите му, отношенията между двете държави са по-лоши, защото партньорите на Русия смятат, че тя може да бъде пренебрегната.

Според него в предишни години САЩ са действали на основа на постулата, че Съветският съюз не е приятел, но с него е наложително да се съобразяват. 

„Сега те вярват, че Русия е умираща страна. Че тя трябва да бъде игнорирана, че във външнополитическия дискурс тя може да бъде третирана с презрение. Така извършиха много грешки“ смята Медведев.

Мнението на бившия министър-председател е, че партньорите им на Запад са се опиянили от силата си, особено след срива на Варшавския договор. Медведев смята, че досега никога не е имло опит конфронтацията с Москва да се доведе до такова ниво.

„Да, имаше много различни периоди, дори кубинската ракетна криза. Но въпреки това на никой не му е хрумвало да прекъсне всички комуникационни пътища. И какво направиха нашите партньори, например в ЕС или САЩ? Те започнаха да налагат индивидуални санкции“, заяви критиките си Медведев.

Медведев смята, че въпреки колосалното противопоставяне на Русия и САЩ, е невъзможно да си представим налагането на индивидуални санкции срещу Хрушчов, Брежнев, или пък членове на Политбюро.

„Не можем, разбира се. Защо? Защото нашите партньори бяха много по-прагматични“ каза Дмитрий Медведев.

Лидерът на "Единна Русия" също така каза, че експулсирането на дипломати, особено популярно през последните месеци, не е било практикувано в такава степен по време на конфронтации със СССР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови