Медицинската марихуана е вече легална в Македония

OFFNews 14 юни 2016 в 10:08 5577 8

Медицинската марихуана е вече легална в Македония. Лекари могат да предписват медикаменти, които съдържат до 0.2 на сто тетрахидроканабинол - основната психоактивна съставка на марихуаната.

Лекарствата вече са достъпни по аптеките в страната, пише БГНЕС.

"Това ще помогне на много македонски граждани, които се борят с тежки заболявания и които имат нужда от лекарства на билкова основа", каза директорът на македонската агенция за лекарства Мария Дарковска-Серафимовска.

"Тези медикаменти са предназначени предимно за пациентите с ракови заболявания, и страдащите от множествена склероза и епилепсия. Те могат да бъдат закупени само, ако са предписани от лекар и има издадена рецепта за тях", уточни Серафимовска.

"Тук не става въпрос за подмяна на медицинското обслужване", каза от своя страна здравният министър Никола Тодоров при приемането на закона при дебатите в парламента миналият месец.

Използването на марихуана за други цели остава забранено в Македония. Досега 13 държави от ЕС легализираха използването на марихуаната за медицински цели. Сред тях са - Австрия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

8

Victimized

14.06 2016 в 15:21

Естествено , че ще е нелегална , в България има областни градове , където престъпността е толкова ниска , че отделите по криминология стоят там отчитайки се само с младежи с трева за по една две цигари , и това им е цялата работа , и им се плаща , и се плаща и на следователи , на съдии , на надзиратели . Колкото пари се хвърлят за тази безсмислена борба с "наркотиците" плюс евентуалните пари от продажбата и легално , ще напълнят бюджета на здравната каса , но нас ни управляват мутри и да пушиш коз е нелегално , но да правиш масови престрелки посред бял ден в туристически курорт , се смята за "квартална свада"

15614

4

OTBPAT

14.06 2016 в 11:02

Леле какво ще настане на границата... :))

11994

3

Seven Petabytes

14.06 2016 в 10:58

А естествено има и проблеми с паркоместата у нас.

11994

2

Seven Petabytes

14.06 2016 в 10:50

Ние не стоим на опашката, нашето е тактически ход. Задържан малолетен лумпен с 0,18 гр. марихуана (0,74 лв) е успешна оперативна дейност за полицията. Колко пъти сме чели за супер акции в четири града и иззети 1.3 грама марихуана. После се пишат рапорти и докладни, а после статистиката се акумулира, информацията се сбива и в ЕС се изпраща доклад в който пише само успешна оперативна дейност, а 0,18 гр. се изпуска, нямат време да четат там толкова дебели доклади и на финала остава само едиколко си процента успешна оперативна дейност свързана с наркотиците. Ако легализират марихуаната, дори медицинска такава, тоя процент ще спадне значително и ще се окаже, че те няма какво да изпратят в ЕС като доклад.

12447

1

LDK

14.06 2016 в 10:31

Ние, разбира се, ще стоим на опашката и упорито ще отказваме да влезем в 21-ви век.
 
X

Да помогнем на украинските деца!