Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мъж опита за убие вицепрезидента на Аржентина. Пистолетът засече и това я спаси

OFFNews 02 септември 2022 в 12:38 2533 2

На този кадър от видеоклип, предоставен от Television Publica Argentina, се вижда как мъж насочва пистолет към вицепрезидента на Аржентина Кристина Фернандес пред дома ѝ в квартал Реколета в Буенос Айрес, Аржентина, четвъртък, 1 септември 2022 г.

Снимка БТА/АП

На този кадър от видеоклип, предоставен от Television Publica Argentina, се вижда как мъж насочва пистолет към вицепрезидента на Аржентина Кристина Фернандес пред дома ѝ в квартал Реколета в Буенос Айрес, Аржентина, четвъртък, 1 септември 2022 г.

Опит за убийство бе извършен срещу вицепрезидента на Аржентина снощи. Кристина Фернандес де Киршнер поздравявала поддръжници пред дома си, когато от множеството излязъл мъж, който се прицелил в лицето ѝ. Натискайки спусъка, пистолетът засякъл и това я спасило.

Стрелецът е 35-годишен бразилец. Той е задържан. Пистолетът му е бил зареден с пет куршума.

Г-жа Де Киршнер е в разгара на съдебен процес за корупция, които отрича. В момента на нападението се е връщала от съда.

На кадри, споделени в местните медии, се вижда моментът за опит за убийство. Мъжът насочва пистолета на сантиметри от главата ѝ и сякаш се опитва да стреля, но изстрели не са произведени.

В друго видео, публикувано в социалните медии, хора от множеството изглежда се опитват да предпазят г-жа де Киршнер от заподозрения стрелец.

След случилото се президентът Алберто Фернандес направи обръщение към нацията. "Кристина остава жива, защото по причина, която все още не е потвърдена технически, пистолетът, в който имаше пет куршума, не стреля". Той осъди нападателя и заяви, че покушението срещу г-жа де Киршнер е един от "най-сериозните" инциденти, откакто страната се върна към демокрацията през 1983 г.

"Може да не сме съгласни, може да имаме дълбоки разногласия, но не може да се говори с омраза, защото тя поражда насилие, а няма шанс насилието да съжителства с демокрацията", каза Фернандес.

Той обяви национален празник в петък, за да даде време на аржентинците да "защитят живота, демокрацията и да покажат солидарност с нашия вицепрезидент".

Министърът на икономиката на Аржентина Серхио Маса нарече опита за стрелба "опит за убийство". "Когато омразата и насилието надделяват над дебата, обществата се разрушават и възникват ситуации като тази: опит за убийство", пише той в Туитър.

По-рано говорител на полицията заяви пред Ройтерс, че след ареста на няколко метра от мястото на инцидента е намерено оръжие.

Вицепрезидентът Киршнер е обвинена в измама при възлагането на обществени поръчки за строителство в нейната крепост в Патагония, докато е била президент в периода 2007-2015 г. Прокурорите поискаха 12 г. затвор и доживотна забрана за участие в политиката. Като председател на Сената г-жа Киршнер се ползва с парламентарен имунитет. Тя няма да бъде вкарана в затвора, освен ако присъдата ѝ не бъде ратифицирана от Върховния съд на страната или ако не загуби мястото си в Сената на следващите избори в края на 2023 г.

Г-жа Киршнер е била изправяна пред многобройни други съдебни процеси за корупция след президентския си мандат. Очаква се присъдата по това дело да бъде произнесена след няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

02.09 2022 в 16:58

Господ се е намесил, един вид, богоизбрана, спирайте делото за корупция

12761

1

cepcem

02.09 2022 в 13:36

Имат си название фалшивите опити за убийство: Доганизми!
 
X

Да помогнем на украинските деца!