Мъж може да бъде оправдан след 46 години затвор и смъртна присъда

ОFFNews 27 март 2014 в 11:46 7820 1

Ивао Хакамада
Ивао Хакамада

Японец, осъден на смърт и чакащ вече 46 години изпълнение на присъдата си, получи право на нов процес за доказване на невинността си.

Ивао Хакамада е официално най-дълго чакащият присъдата си смъртник. Той е осъден за масово убийство, станало през юни 1966 година. Заради съмнения във вината му и досега властите не са изпълнили наказанието.

Хакамада бил арестуван през август 1966 година за убийството шефа си, неговата съпруга и двете им деца. Две години по-късно подсъдимият получил най-тежката присъда. По-късно обаче мъжът оттеглил показанията си. Той твърди, че е признал вината си, защото по време на разпитите е бил бит.

В момента осъденият на смърт е на 78 години. Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" го обяви за най-дълго чакалият изпълнение на смъртно наказание затворник в света.

Хакамада е бивш професионален боксьор. Жертвите, за които поел вина, били намерени с прободни рани след пожар във фабрика за соеви продукти. Нови ДНК тестове, направени през 2012 година, обаче показали, че oткритата кръв по дрехи в близост до жертвите не е на осъдения. Това става основна причина съдът да нареди нов процес. 

Очакванията са, че подсъдимият ще бъде оправдан и освободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови