Мъж, близък до Асандж, е арестуван в Еквадор

OFFNews 12 април 2019 в 10:11 2161 1

Снимка Ола Бини/ Туитър

Мъж, за който се твърди, че има тесни връзки със съучредителя на Уикилийкс Джулиан Асандж е арестуван, докато се опитва да напусне Еквадор, предава Би Би Си.

Министърът на вътрешните работи на Еквадор Мария Паула Ромо не назовава името на мъжа, но заявява, че е бил арестуван "за целите на разследването".

Анонимен държавен служител твърди пред Асошиейтед прес, че този човек е Ола Бини, шведски разработчик на софтуер.

"Човек, близък до Уикилийкс, който живее в Еквадор, бе арестуван днес следобед, когато се готвеше да пътува до Япония", заявява министърът на вътрешните работи в латиноамериканската страна късно в четвъртък.

Човекът е живял в Еквадор в продължение на няколко години и често е пътувал до лондонското посолство в страната, където отседнал Асандж.

Еквадорски служител, който също говори при условие за анонимност, казва пред Асошиейтед прес, че Бини е бил арестуван на летище Кито.

Тъй като новината за ареста се разпространила, приятелите и колегите на Бини изразяват загриженост в социалните мрежи.

"Много съм загрижен да чуя защо той е бил арестуван", пише Мартин Фаулър, компютърен програмист от САЩ. "Той е силен разработчик. Винаги е защитавал личната неприкосновеност, а към този момент не е успял да говори с адвокати.“

Бини написа в Туитър, че се води „лов на вещици“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови