Масово спиране на тока в Молдова заради руските ракетни удари в Украйна

OFFNews 15 ноември 2022 в 21:50 2407 0

ток

Снимка Pixabay

Електропроводи

За многобройни прекъсвания в електроснабдяването съобщиха властите в Молдова, след като съседна Украйна беше подложена на руски ракетни удари, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Части от Молдова са с прекъснато електроснабдяване след руските удари по украински градове и критична инфраструктура. Всяка бомба, която порази Украйна, се отразява на Молдова и нашия народ", написа министърът на външните работи и европейската интеграция Нику Попеску в туитър. 

Според информацията на молдовските власти прекъсвания са били наблюдавани в повечето райони на страната и най-вече в някои квартали на столицата Кишинев.

Спирането на електричеството е било причинено от "автоматичното изключване на една от електропреносните линии (...) поради мерки за сигурност", след ударите на Русия по украинската енергийна инфраструктура, уточни в Телеграм Андрей Спину - министър на инфраструктурата и регионалното развитие.

По думите му електроснабдяването е било почти изцяло възстановено в рамките на два часа.

"Рисковете от нови прекъсвания остават. Всеки нов руски удар по украинските централи може да доведе до ситуация, подобна на днешната. Обръщам се към всички с призив да пестите (от електричество - б. ред.) и да бъдете солидарни", заяви още Спину.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!