Масово сексуално насилие над деца от Католическата църква в Австралия

OFFNews 15 декември 2017 в 10:31 4452 2

Разследване, продължило повече от 5 години в Австралия, посочва десетки хиляди деца, които са били обект на сексуално насилие от представители на Католическата църква в страната.

Докладът, изготвен от специализирана комисия, не разкрива точния брой на насилниците, но става ясно, че те не са единични случаи, а явлението е масово. Регистрираните посегателства са се случили в продължение на няколко десетилетия.

Разследването е обхванало религиозни, правителствени, образователни и професионални организации. Получена е информация за неколкократно прикриване на случаи на сексуален тормоз в Австралийската католическа църква. Една от мерките е била заподозрените в насилие свещеници да бъдат местени в друга енория, за да не бъдат заловени.

Комисията предлага на правителството в Австралия да приеме закон, с който да принуди свещениците в страната да съобщават за случаи на сексуално насилие над деца. В това число да влизат и признанията или информацията за подобно насилие, разкрити по време на изповед.

Докладът призовава още Католическата църква да отмени задължителното сексуално въздържание за свещениците и да го направи доброволно, тъй като това била една от причините, водещи до сексуално насилие над деца.

Това не е първото разкритие за масово сексуално насилие върху деца от Католическата църква. През 2002 г. американският вестник Boston Globe публикува разследване, което изкарва на светло стотици случаи на посегателство върху деца от католически свещенници, които са били закриляни от църквата. Разследване е екранизирано през 2015 г., като филмът Spotlight печели Оскар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови