Масирана нощна атака с дронове над Киев, има пострадали

Възстановено е електрозахранването на над 9 милиона украинци

OFFNews 19 декември 2022 в 07:46 5087 2

Киев

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски

Поредна нощна атака над Киев

Киев е бил подложен на нощна атака с дронове. За това съобщи кметът на града Виталий Кличко, цитиран от УНИАН. Украинската столица е била атакувана с иранските "Shahed".

"Няколко взрива прогърмяха над Соломенски и Шевченски район", отбеляза той и уточни, че спасителните служби работят по места и подробна информация ще бъде дадена по-късно.

По данни на Киевската градска военна администрация по време на нощната атака над града са свалени около 15 от 20 вражески дрона. Поразен е обект от критичната инфраструктура.

"За съжаление, има поразен обект от критичната инфраструктура. аварийните служби ликвидират последствията. Информацията за жертви и ранени се уточнява", отбеляза началникът на службите Сергей Попко.

По-късно оглавяващият киевската областна военна администрация Алексей Кулеба съобщи, че в резултат от нощната атака с дронове са повредени и частни домове.

Според предварителната информация пострадали са двама души, които в момента се намират под лекарско наблюдение.

"Всички служби са по местата си. Работим над ликвидирането на последствията от ударите", добави Кулеба.

По-рано, по време на традиционното си видеообръщение, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на границите на Украйна е "постоянен приоритет" и че страната му е готова за всички възможни сценарии с Русия и съюзничката ѝ Беларус, предаде Ройтеrс.

"Защитата на нашата граница както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. "Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии", добави той.

Коментарът му идва в навечерието на посещение в Беларус на руския президент Владимир Путин на фона на дискусии за възможна нова офанзива от страна на Москва и предположения, че тя би могла да дойде откъм Беларус, отбелязва агенцията.

В обръщението си Зеленски отправи нов призив към западните страни да осигурят на Украйна ефективни въздушна отбрана. Той също така каза, че силите му държат под контрол град Бахмут в Източна Украйна, където се водеха едни от най-ожесточените боеве.

Президентът съобщи, че е възстановено електричеството на още три милиона украинци след последните руски атаки срещу инфраструктурата, с което общият брой на гражданите с възстановено електроснабдяване е достигнал девет милиона през последните два дни.

"Електроснабдяването беше възстановено за още три милиона украинци. Плюс шест милиона вчера. Това означава, че след терористичните атаки в петък вече имаме резултат за над девет милиона души", посочи украинският президент.

Русия изстреля множество ракети срещу енергийната мрежа на Украйна в петък, като уби най-малко трима души и повреди девет енергийни съоръжения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

19.12 2022 в 09:54

Рашистите тормозят населението на Киев така както нацистите са тормозели Лондон през Втората световна.
Та кой казват путлеровите подлоги беше фашист?

345

1

Джендо Джедев

19.12 2022 в 08:06

Освободителите in action. :D