Мащабна нощна битка с Хамас в Газа. Израел ликвидира командир, пратил убийци в израелски кибуци на 7 октомври

Израелската армия атакува терористите от Хамас в тунелите под Газа

Александра Маркарян 31 октомври 2023 в 09:30 6620 1

Съобщението за убития командир на Хамас

Снимка IDF

Съобщението за убития командир на Хамас

За голям брой престрелки между израелските сили и „Хамас“ в Газа тази нощ съобщи говорителят на ЦАХАЛ Питър Лернер пред Би Би Си.

Израелските отбранителни сили „унищожават „Хамас“ стъпка по стъпка и удар след удар“. Израел унищожава инфраструктурата на терористичната организация, която – по думите му – действа от джамии и цивилни сгради.

Във вторник сутринта ЦАХАЛ съобщи, че израелските сили са поразили около 300 цели в Ивицата Газа, включително площадки за противотанкови ракети, пунктове за изстрелване на ракети и военни съоръжения в подземните тунели на "Хамас", тъй като армията продължава да разширява наземната си офанзива.

Според вестник "Ню Йорк Таймс" в понеделник вечерта войските са обкръжили град Газа, като са го затворили от север и юг, но са задържали по-голямата част от силите извън него. От своя страна, "Хамас" съобщи - цитирана от Ройтерс, че нейни бойци са изстреляли рано във вторник противотанкови ракети по нахлуващите израелски сили.

Израелски войници застреляха заподозрян, опитал се да премине от Ивицата Газа на израелска територия - съобщава още армията.

Убит командир на Хамас

В същото време армията съобщи, че изтребители, ръководени от разузнавателна информация от военното разузнаване и Шин Бет, убиха снощи командира на батальона в Бейт Лахия в северната дивизия на "Хамас" Насим Абу Аджина - съобщи израелската армия тази сутрин. Той е изпратил смъртоносните атаки на "Хамас" на 7 октомври в част от израелските кибуци.

При терористичната атака, отключила войната в Израел, бяха убити над 1400 души, повечето от които цивилни. Отвлечените за заложници хора са най-малко 239. Сред тях има бебета, малки деца, жени, много възрастни хора.

Ливан

Обстрелът продължава и по северната граница на Израел, с Ливан, откъдето ги атакува терористичната организация "Хизбула". Тази нощ Израелските отбранителни сили съобщиха, че са нанесли удари по редица позиции на "Хизбула" в Южен Ливан в отговор на минометен обстрел и ракетно нападение срещу Северен Израел. ЦАХАЛ заявява, че е поразил "военна инфраструктура", принадлежаща на терористичната групировка. 

Бригадите "Ал Касам", въоръженото крило на Хамас, заявиха, че рано във вторник бойци са влезли в сблъсък с израелските сили, "нахлули в южната ос на Газа, (включително) с картечници, и са поразили четири превозни средства с ракети "Ал Ясин 105", като се позовават на противотанкови ракети местно производство.

Прекратяване на огъня

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли призивите за спиране на боевете с думите, че "това е време за война", което задълбочава хуманитарната криза в палестинския анклав - отбелязва още Ройтерс.

"Призивите за прекратяване на огъня са призиви към Израел да се предаде на Хамас, да се предаде на тероризма... това няма да се случи", заяви Нетаняху.

Коментар на тези искания вчера направи бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън, която заяви, че този, който иска това, просто не разбира "Хамас".

Основният съюзник на Израел във войната му срещу „Хамас“ - САЩ – също отхвърли глобалните призиви за прекратяване на огъня между Израел и палестинската групировка с аргумента, че това не е "правилният отговор в момента".

Говорителят по националната сигурност Джон Кърби коментира въпроса в понеделник и вместо прекратяване предложи "паузи", които да позволят доставката на хуманитарни помощи в Газа. В момента запасите от храна, вода, гориво и лекарства за 2,2 милиона жители на Газа са опасно ниски.

Трагедия от двете страни на оградата

Жертвите в палестинския анклав са хиляди. Днес семейства погребват свои близки. Въпреки многократните призиви за евакуация на цивилните и отлагането на началото на операцията по земя на Израел в Ивицата Газа много хора не напускат. Наред с останалите възможни причини стои опасността от "Хамас", които поставят бомби и стрелят по собственото си население, тръгнало по единствения път, който свързва Северна и Южна Газа.

Това е „човешка трагедия от двете страни на оградата. Това е една от причмините, поради които „Хамас“ трябва да си отиде. Всички страдат от тази организация“ – казва Лернер.

Той обвинява "Хамас", че поставя "всичките си възможности на гражданска арена", включително "безпилотни самолети с експлозиви по покривите на къщите" и "изстрелване на ракети отвън от обектите на ООН".

От 7 октомври насам от Газа са изстреляни над 7000 ракети по Израел, допълва говорителят.

По-рано Лернер е казвал, че „Хамас“ използва болниците в Газа като "командни позиции, площадки за подготовка и жив щит".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

31.10 2023 в 13:43

"(Хамас е)...организация, която – по думите му – действа от джамии и цивилни сгради."

Интересно защо "мирните" цивилни филистимци, както и свещенниците от джамиите, са допуснали това да става години наред.
Освен че са и гласували за Хамас на изборите.