Мароко спаси 360 мигранти в Средиземно море

OFFNews Последна промяна на 28 декември 2018 в 08:10 933 0

Снимка Архив

Подразделения на бреговата охрана на Мароко, патрулиращи по средиземноморското крайбрежие, спасиха вчера 367 нелегални мигранти. Това предаде агенция Магреб араб прес, като се позова на свои източници, предаде БТА.

Мнозинството от спасените са мигранти от субсахарска Африка, които възнамерявали да се доберат до Европа с лодки. Сред мигрантите, на които моряците от мароканските кораби оказали помощ, имало жени и деца, отбелязват източниците. Лодките, с които се опитали да стигнат европейския бряг, били в лошо състояние. "Всички спасени мигранти са транспортирани от Кралския морски флот на Мароко невредими до най-близките марокански пристанища", се казва в съобщението на МАП.

Мароко, което е отделено от Европа от Гибралтарския проток, вече много години е транзитна страна за нелегалните мигранти, опитващи се да се прехвърлят от страните от Северна и тропическа Африка към ЕС.

По мнение на мароканските власти активността на престъпните мрежи, занимаващи се с превоз на нелегални мигранти от кралството към ЕС, през 2018 г. съществено е нараснала. Потокът е насочен главно към Испания.

Подразделенията на Кралския морски флот на Мароко носят усилено дежурство, за да възпрепятстват прехвърлянето в Европа на нелегални мигранти, а също така им оказват и помощ, ако това се налага от ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови