Мароканска телевизия учи жените как да крият синини с грим (видео)

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 14:34 9943 4

Мароканска държавна телевизия излъчи клип, който учи жените как да прикриват с грим следи от домашно насилие. 

Във видеото, излъчено по Канал 2M гримьорка демонстрира как най-добре жените да поставят грим върху лицата си, за да скрият синини и други следи от удари по лицата си с грим, както и как да направят грима си достатъчно дълготраен, за да не се покажат синините по лицата им през деня. 

"Надяваме се, че тези трикове ще ви помогнат в ежедневието ви", казва водещият в края на клипа. 

Излъчването на видеото предизвика остра реакция, а критиците подчертаха и факта, че показването му съвпада с Международния ден за елиминиране на насилието над жени. 

Темата беше коментирана и в социалните медии, където потребителите изразиха притеснение, че излъчването на подобно видео ще накара жените да възприемат домашното насилие като нещо нормално, като обичайна част от една връзка, както и че е по-добре да прикрият следите от насилие, отколкото да подадат сигнал.

Хиляди жени подкрепиха подписка, в която се настоява насилието над жените да бъде осъдено от властите, а телевизията официално да се извини и да ѝ бъде наложена глоба. 

След негативната реакция телевизията премахна клипа от сайта си и написа на страницата си във Фейсбук, че клипът е бил в резултат от грешна преценка, като се има предвид деликатността на темата за насилието над жените. 

Изявлението обаче също беше посрещнато с критики. Активисти го обявиха за неадекватно, тъй като според тях много жени са видели клипа, но голяма част от тях няма да могат да прочетат изявлението, защото са неграмотни. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

3

El Commandante

28.11 2016 в 14:59

Няма какво да се скандализираме, това са традиционни за арабската култура ценности и ние би трябвало да сме толерантни към тех...

73928

1

El Commandante

28.11 2016 в 14:46

Най-лесния начин да маскирате бушонираните си очи е да се престорите на панда...