Марк Рюте се прицелва в поста на Йенс Столтенберг

OFFNews 28 октомври 2023 в 18:07 2389 1

Рюте

Снимка БТА/АП

Марк Рюте

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте обяви, че би се заинтересувал да наследи Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО, въпреки че вижда малък шанс да бъде избран на поста, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Такава роля би била интересна, тъй като би предложила шанс в продължение на няколко години да давам своя принос на международната сцена в период на драматични глобални промени. Но има много голям шанс, предвид политическата подкрепа за това, този пост да бъде получен от европейка, което също би било много добре", каза Рюте в интервю за радиостанция "Ден Хааг" (Den Haag). 

През юли Рюте неочаквано обяви, че напуска нидерландската политика, скоро след като подаде оставката на четвъртия си кабинет.

Сега той посочи, че не знае дали е смятан за фаворит за ролята на ръководител на Организацията на Северноатлантическия договор и че не би започнал лична кампания да го получи.

Столтенберг е на най-високия пост в НАТО от 2014 г. и предстои да го напусне през октомври 2024 г.

През юли неговият мандат беше удължен за четвърти път, тъй като 31-те страни членки на алианса предпочетоха начело да остане опитен лидер, вместо да се мъчат да се споразумеят за наследник в момент, когато войната на Русия в Украйна бушува на прага на НАТО, отбелязва Ройтерс.

Преди алиансът да реши Столтенберг да остане на поста генерален секретар дипломати казаха, че Рюте би бил силен кандидат, който да го наследи, но тогава нидерландецът отговори, че не е на разположение.

Някои правителства от НАТО вече бяха сигнализирали, че смятат, че е време начело на НАТО за пръв път да застане жена генерален секретар, но не се появи кандидатка, която да събере необходимата подкрепа.

Рюте е най-дълго управлявалият министър-председател в нидерландската история. Той ще остане служебен премиер и след изборите на 22 ноември до съставянето на ново правителство.

Запитан за други постове в международни институции, Рюте каза, че не се интересува от "почасовата работа" на председател на Европейския съвет, а и не принадлежи към правилното политическо семейство, за да бъде взет предвид за следващ председател на Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!