Марк Рюте е фаворит за наследник на Столтенберг в НАТО

OFFNews 28 ноември 2023 в 13:25 1547 0

Марк Рюте

Снимка БТА архив

Марк Рюте

Досегашният премиер на Нидерландия Марк Рюте, чиято партия остана трета на изборите в страната преди дни, е фаворит за следващ шеф на НАТО, съобщи АФП.  

Много дипломати дават на ветерана доста по-големи шансове, отколкото на другите кандидати - в това число министър-председателката на Естония Кая Калас и топ дипломатът на Латвия Кришанис Каринш, които се борят да заемат догодина поста на настоящия генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг. Очаква се наследникът на Столтенберг, чието десетгодишно управление бе удължавано два пъти в условията на руската война в Украйна, да бъде обявен преди срещата на върха във Вашингтон през юли.

След като в предните години изключваше възможността да оглави НАТО, сега 56-годишният Рюте е на линия след изненадващата си оставка през лятото. Миналия месец той заяви пред нидерландските медии, че управлението на алианса е "доста интересна" работа и той би бил отворен за тази възможност, ако тя му бъде предоставена.

Позната фигура на европейската сцена след 13 години на власт в Нидерландия, човекът с твърда ръка вече бе посочен за фаворит от силните в НАТО - САЩ, Великобритания, Франция и Германия, отбелязват дипломати.

Някои негови поддръжници искат да се издигне кандидатурата му бързо, за да се избегне намесата на името му във високите позиции в Европейския съюз, които трябва да бъдат заети след изборите през юни догодина. Вероятно обаче тепърва предстоят трескави преговори и други предупреждават, че изборът не е предначертан предвид евентуалното противопоставяне от страна на неудобните съюзници Турция и Унгария.

Едно възможно препятствие за Рюте би било и наследството, което той оставя след себе си в Нидерландия, като се има предвид, че Европа беше шокирана от изборната победа на крайнодесния политик Герт Вилдерс.

"Ако оставяш след себе си развалина, може да е много по-трудно да бъдеш убедителен", смята дипломат от друга държава членка на НАТО. "Ако погледнете какво се е случвало с фаворити в миналото, ще видите, че накрая те често са оставали под чертата. Нека да изчакаме и да видим", допълва той.

Самият Столтенберг каза пред АФП, че Рюте е "колега и добър приятел". "Той е способен политик с голям опит като министър-председател. Решението кой ще ме наследи обаче не е мое", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!