Марио Драги хвърли оставка, президентът на Италия не я прие

Красимир Крумов 14 юли 2022 в 20:56 3173 1

Марио Драги

Снимка Getty Images

Марио Драги

Премиерът на Италия Марио Драги подава оставка, съобщи италианската агенция АНСА. Според агенцията Драги е съобщил за решението си по време на правителственото заседание в четвъртък. Според това, което е обяснил, премиерът вече не разполага с коалиционното мнозинство, което създаде кабинета му преди малко повече от година. Министър-председателят на Италия е уточни, че ще връчи оставката си на президента Серджо Матарела още тази вечер. След срещата между двамата по-късно вечерта от офиса на президента обявиха, че Матарела не е приел оставката.

Настоящата правителствена криза е резултат от оттеглянето на подкрепата за управлението от страна на Движение Пет звезди. По-рано сенаторите от тази формация бойкотираха вота на доверие към правителството и не участваха в гласуването. Кабинетът получи доверие в Сената в ранния следобед, но позицията на Движението се превърна в анонс на правителствената криза.

След това гласуване Марио Драги посети президента Серджо Матарели, след което председателства и заседанието на правителството. Точно по време на това заседание той е обявил решението да подаде оставка. Както е заявил, коалицията, която е създала неговото правителство на националното единство през февруари миналата година, вече не същестувва. Липсва вече, казал Драги, "пакт на доверие, във фундаментите на действията на правителството".

Италианският премиер припомни, че от самото начало е казвал, че кабинетът може да съществува само тогава, когато бъде "ясна перспективата за възможностите за реализация на програма".  Днес такива условия няма, заяви Драги. 

Обръщайки се към министрите, премиерът, цитиран от италианските медии е казал: "Трябва да се гордеем с това, което постигнахме в много труден момент." От правителственото заседание Драги е заминал за втора за деня среща с президента Матарели. В нея той официално трябваше да уведоми държавния глава за взетото решение и за това, че ще подаде оставка. Формално това означава началото на правителствена криза в Италия. Няколко дни по-рано Драги обяви, че няма да застане начело на ново правителство. Малко след 21 часа българско време обаче световните агенции излязоха с мълни, че Матарели не е приел оставката на Драги.

"Президентът на републиката Серджо Матарела прие тази вечер в двореца Куиринале председателя на Съвета на министрите професор Марио Драги, който подаде оставката си от поста ръководител на оглавяваното от него правителство. Президентът не прие оставка и покани [Драги] да направи обръщение към парламента, за да даде оценка ситуацията, възникнала в резултат от днешното заседание в Сената на републиката.“ - се казва в изявлението на президентския офис.


На фона на подадената оставка в италианското правителство има висящ въпрос за решаване - оръжието за Украйна. По повод на доставките на въоръжение за Киев в италианското правителство вече имаше разногласия и напрежение. Против ангажирането на Рим с военна помощ за Киев е експремиерът Джузепе Конте, който е на мнение, че предоставянето на оръжие за Украйна е удължаване на страданията на цивилните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки