Марихуаната не е легализирана в Чехия, но масово се продава в Прага (снимки)

Цената за свита цигара варира между 30 и 85 лева, в зависимост от концентрацията на психоактивно вещество

Ружа Райчева 24 юли 2023 в 16:28 2436 0

В някои от магазините има и посадени растения марихуана

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

В някои от магазините има и посадени растения марихуана

Въпреки че според чешкото законодателство употребата на марихуана с рекреационни цели не е разрешена, по улиците на столицата Прага могат да бъдат забелязани магазинчета, познати като "tea shops", откъдето всеки може да закупи марихуана или нейни производни продукти.

Медицинската употреба на марихуана (канабис) в Чехия е напълно узаконена, но пък глобата за притежание на до 10 грама марихуана или до 5 растения е около 500 евро (12 000 крони).

Употребата на канабидол (CBD) е напълно законна, както и продажбата на продукти, съдържащи CBD. Канабидолът не "напушва", но пък напоследък все по-често се ползва за облекчаване на болка, симптоми на депресия или тревожност и нарушения на съня.

За сметка на това обаче употребата на тетрахидроканабинол (THC), който е основното психоактивно вещество в канабиса, е все така забранена в Чехия. Въпреки това във въпросните "tea shops" често може да бъдат открити и продукти с THC, включително чиста марихуана, както и готови свити цигари.

Благодарение на този либерален режим туристите в Прага могат да открият марихуана дори в най-обикновени магазинчета, които продават цигари и алкохол, като клиентите включително могат да си купят вече свита цигара с марихуана. Цената им варира между 30 и 85 лева (350-500 крони), в зависимост от концентрацията на THC - най-скъпият вид съдържа 50% от психоактивното вещество.

На практика цените в тези магазини са силно завишени с цел максимална печалба от множеството заинтересовани туристи. Местните почти не ползват въпросните магазини.

За пълната легализация на марихуаната настояват от "Чешката пиратска партия", които имат четири представители в чешкия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!