Мандат последен: Токаев положи клетва като президент на Казахстан

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2022 в 08:40 463 2

Касъм-Жомарт Токаев

Снимка БТА/АП

Касъм-Жомарт Токаев, президент на Казахстан

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев, който бе преизбран на предсрочни избори на 20 ноември, днес положи клетва за нов мандат и официално встъпи в длъжност като държавен глава, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

"Тържествено се заклевам да служа вярно на народа на Казахстан, да спазвам стриктно конституцията и законите на Република Казахстан, да гарантирам правата и свободите на гражданите, да изпълнявам добросъвестно възложените ми високи задължения като президент" на страната, заяви Токаев, поставяйки дясната си ръка върху копие от конституцията на страната.

Тържествената церемонията се състоя в Двореца на независимостта в столицата Астана в присъствието на депутати, членове на Конституционния съвет, съдии от Върховния съд, членове на правителството. На нея присъства и първият президент на републиката Нурсултан Назарбаев. След като прозвуча химнът на Казахстан, ръководителят на Централната избирателна комисия връчи на Токаев удостоверение за президент на Казахстан.

Токаев спечели изборите в неделя с 81,31% от гласовете, при избирателна активност от 69,44%. Мандатът му ще трае седем години, след което вече няма да може да бъде избиран за държавен глава. На 17 септември Токаев подписа закон за промяна в конституцията, с което президентският мандат се ограничава до седем години без право на преизбиране.

Казахстан ще продължи да води балансирана, конструктивна външна политика, насочена към отстояването на националните интереси. Приоритет ще бъдат взаимноизгодното сътрудничество и стратегическите партньорства със съседните държави - Русия, Китай и братските страни от Централна Азия, както и с партньорите в интеграционните съюзи, каза на церемонията президентът.

Властите на републиката ще положат всички усилия за развитие на многостранно сътрудничество със САЩ, ЕС, държавите от Азия, Близкия изток и Кавказ, както и с всички заинтересовани страни. "Казахстан остава обвързан със съвременното международно право и Хартата на ООН", изтъкна той.

Токаев каза, че първият указ, който ще подпише в рамките на новия си мандат днес, ще е за развитието на селата и селските райони, където понастоящем живее около 40% от населението на страната.

Той отбеляза, че друго важно направление е възстановяването на справедливостта и връщането на всички незаконно изнесени от страната активи. За целта правителството ще подготви законопроект, който ще регламентира процедурите за връщане на незаконно изнесените капитали, поясни Токаев.

Държавният глава каза също, че днес ще подпише указа за свикването на предсрочни избори за депутати в Сената (горната камара на парламента).

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1343

2

Бармалей

26.11 2022 в 13:22

Този мръсен и долен продажник който си спаси кожата
с помощта на изпратения му от Путин 20 000 военен контингент в Казахстан, след образувания му от ЦРУ "Майдан" на 03.01.2022 година в Алма Ата, днес си "върти задника" на
180 градуса и играе задкулисни игри със Запада !
Но ще видим, дали ще танцува този "помиярски" танц до
следващото лято . . .

-8852

1

евроатлантик

26.11 2022 в 11:51

Е, ха честито! Бая мандат, дори и с новото ограничение! Но дали ще го изкара или пак ще вика Путя на помощ, само Аллах и Христос знаят?! Е, и МИ6 и ЦРУ...