Макрон: Русия подхранва антифренска пропаганда в Африка с хищнически амбиции

OFFNews 21 ноември 2022 в 08:52 2672 7

Френският президент Еманюел Макрон

Снимка Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон

Русия подхранва антифренска пропаганда в Африка, която служи на хищническите ѝ амбиции в размирни африкански страни, където Франция претърпя военни неуспехи и по-осезаема загуба на влияние през последните години.

Това обяви вчера френският президент Еманюел Макрон по време на срещата на върха на франкофонските държави в Тунис. Макрон беше помолен за коментар на критиките, че Франция използва своите исторически, икономически и политически връзки с бившите си колонии, за да обслужва собствените си интереси.

"Това възприятие се подхранва от други, то е политическо. Не съм глупак, много влиятелни хора, които понякога говорят по вашите програми, са платени от руснаците. Знаем ги кои са", отговори Макрон, предаде Ройтерс.

По думите му редица сили, които искат да разпространят влиянието си в Африка, правят това, за да навредят на Франция и френския език, но преди всичко, за да преследват определени интереси.

Франция, бившата колониална сила за повечето държави от Западна и Централна Африка, има дългогодишни военни връзки в цяла франкофонска Африка, като френски войски бяха разположени в Мали в продължение на десетилетие като част от операция за борба с тероризма, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

21.11 2022 в 19:04

Евроазиатец, ти си факир в аннализирането! Затова ти се привижда навсякъде лиз@не!

-240

5

редовно четящ

21.11 2022 в 12:09

Чудна работа, защо африканците от бившите френски колонии ги тегли все към Франциа, а не бягат към руzия? А на рашистите им трябват африкански територии за да захранват тероризма, а чрез него да засилват влиянието си. Под "освободителни движения" се разбират терористични формации, спомагащи за инсталирането на руски марионетки в правителствата. Африка е богата на суровини, руzия е зейнала да налапа де що може, сякаш най -богатата на природни богатства държава с най-тъпо и мизерстващо население няма насита. Та защо африканците не бягат в руzия?

-529

3

6екеr4о

21.11 2022 в 10:26

Народонаселението в РФ в огромната си част е пълна паплач, без да броим една шепа хора, интелигенция от висша проба, а и винаги са имали Батюшка с неограничена власт, която му позволява да изявява идиотиите си по всякакъв начин, извратен. Известен руски писател, например, беше написал наскоро, че Путлер е започнал войната, кървава и потресаващо гадна, ей тъй - на, просто от скука!?

318

2

Valioka

21.11 2022 в 10:14

Аз, честно, не знам защо им е притрябвало на рашките изобщо да стъпват където и да било... Най-богатата на природни ресурси страна, с най-голяма територия, доказала се че след нея остава винаги погром и лунен пейзаж. Вместо да се хванат да бачакт и да се развиват, те само за бомби и ракети мислят и това е техният начин да впечатляват света. Хората изкараха елктромобили с дълъг пробег на батерията, изкарват най-новите модели на техника от всякакъв вид, организират фестивали, празници, първенства, роботизират производства, мислят за икономии, за развитие ... Тия идиоти само плашат с ядрени оръжия и бомби... Абе, еей, аланколу, вие скапаняци нещастни дето ги подкрепяте - акъл имате ли?...

345

1

Джендо Джедев

21.11 2022 в 09:11

Ако съвременните рашета стъпят в Африка както си знаят, на африканците франсетата отпреди 200 години ще им се видят направо като спасители! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!