Макрон: Путин направи "огромна грешка" с прекратяването на зърнената сделка

OFFNews 18 юли 2023 в 21:05 3938 1

Макрон

Снимка Getty Images

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон каза, че руският президент Владимир Путин е направил "огромна грешка" с прекратяването на участието на Москва в споразумението за износ на украинско зърно, предаде БТА.

"Той реши да превърне храната в оръжие… Мисля, че това е огромна грешка", обяви днес Макрон, говорейки на английски, в края на срещата в Брюксел между лидерите на страните от Европейския съюз и Латинска Америка. Прекратяването на зърненото споразумение показва, че "кралят е гол, да не кажа царят", добави френският държавен глава.

Вчера Русия обяви отказа си да запази споразумението, подписано през юли миналата година под егидата на ООН и Турция. За една година споразумението позволи пренасянето на близо 33 милиона тона зърно (предимно царевица и жито) от украински пристанища, допринасяйки за стабилизирането на световните цени на храните и избягването на риска от краен недостиг.

"Сухопътните маршрути, които ние, европейците, сме осигурили от началото на кризата, представляват 60% от транзита и износа на зърнени култури. Те са важни и ще продължим усилията си", допълни френският президент.

Отказът на Москва да продължи да изпълнява сделката бе осъден от повечето представители на западните страни, както и от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, според когото "стотици милиони хора ще бъдат обречени на глад и ще платят цената".

Днес Москва обвини Украйна в използването на открития съгласно сделката отворен морски коридор за "военни цели", след като предишния ден Киев удари стратегически мост, свързващ територията на Русия с анексирания Кримски полуостров.

След края на срещата на представители от около 60 държави от Европейския съюз, Карибите и Латинска Америка в Брюксел Макрон разкритикува Никарагуа, защото отказва да се присъедини към приетото на форума становище за войната между Русия и Украйна, предаде ДПА.

"Никарагуа е меко казано несклонна да подпише текста", заяви Макрон. Той добави, че останалите 32 страни от Латинска Америка и Карибите, както и всички 27 държави в Европейския съюз са успели да се споразумеят за това как да се реагира на продължаващата война.

С декларацията, която ще бъде публикувана днес, Европейският съюз цели да изпрати ясно послание на руския президент Владимир Путин, представяйки повишаващата се изолация на Москва на международната сцена. Европейският съюз се надяваше, че силни страни в Латинска Америка като Бразилия, ще повлияят на решението на по-малки държави да осъдят руската агресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

1

бай Падежко

19.07 2023 в 05:53

Ще изгние всичкото им руско житце. Да се сърдят на дребния си вожд, защото китайци жито не ядат. И да му мислят африканските им "братушки"
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки