Макрон обвини Льо Пен, че е на заплата при Путин. И вие го ухажвахте, отговори му тя

OFFNews 21 април 2022 в 13:18 1536 0

Снимка БТА/АП

Борещият се за втори мандат президент на Франция Еманюел Макрон и крайнодясната кандидатка за поста му Марин льо Пен се сблъскаха в ожесточен телевизионен дебат в сряда. Двамата ще се изправят един срещу друг на втори тур на изборите за държавен глава в неделя, 24 април. 

Макрон поведе изборната надпревара на първия тур с малка преднина пред Льо Пен. 

По време на дебата френският президент разкритикува остро лидерa на Националния фронт и директно я обвини, че е на заплата при руския президент Владимир Путин. Това беше и апогейът на продължилия близо два часа и половина словесен сблъсък, при който двамата кандидати противопоставиха позициите си по редица теми като ЕС, пенсии и енергетика.

Макрон обвини Льо Пен, че е „зависима от Владимир Путин“ и че е неспособна да „защити френските интереси“ поради партийни заеми, взети от руска банка, близка до Кремъл.

Дебатът започна неловко за Льо Пен, която първо показваше нервност, а след това започна да говори още преди да е завършила въвеждащата музикална тема. Водещият я прекъсна и помоли да започне отначало. Тя реагира на неловката ситуация със смях и директна атака срещу Макрон за икономическата му политика. Френският президент беше не по-малко нападателен и ѝ отвърна, че тя е била част от парламента в редица случаи, когато са се вземали решения за жизнения стандарт, отбелязва Ройтерс.

Според Politico Льо Пен се е представила по-добре, отколкото на тв дебата си с Макрон на предишните президентски избори през 2017 г. Тогава тя обърка аргументите си и четеше от бележките си, припомня изданието.

Спорно е кой в крайна сметка сега е телевизионният "победител".

На заплата при Путин

"Вие зависите от Русия и от Путин", се обърна френският президент към лидера на Национално обединение, визирайки заем, който партията на Льо Пен получила от чешко-руска банка, „близка до руския управляващ елит". "Когато говорите с Русия, вие не се обръщате към друг чуждестранен лидер, а към своя банкер", изтъкна Макрон. От своя страна Льо Пен изрази своята „абсолютна солидарност и състрадание“ с Украйна и заклейми руската агресия като „недопустима“.

Това не е първият път, когато френският президент отправя подобно обвинение към своя опонент. Връзките на Льо Пен с Русия са "трън в петата" на кампанията, въпреки че тя осъди руската инвазия в Украйна и се опита да се дистанцира от минали пропутински изявления. Макрон се възползва от това и я обвини, че е променила позицията си противно на „историческите разбирания“ на нейната партия за Русия. Президентът направи връзка между отказа на Льо Пен да осъди анексирането на Крим през 2014 г. и успеха ù в получаването на руски заем през 2015 г.

„Когато трябва да се вземат важни и смели решения, нито вие, нито вашите лидери сте там… Не можете да защитавате интересите на Франция, защото вашите интереси са свързани с Русия“, каза той и я цитира с отказа ù да подкрепи пакет от санкции срещу Русия в Европейския парламент.

В отговор на обвинението Льо Пен заяви, че тя е "абсолютно и тотално свободна жена" и е била принудена да търси заем от чужда страна, тъй като никоя френска банка нямало да го отпусне. След това контраатакува, като го обвини, че е "ухажвал" руския лидер и го е поканил във Франция по време на мандата си, но Путин не дошъл. „Поканих чуждестранен лидер, а не моя банкер“, отвърна той.

Кампания срещу свободната търговия

Търговската политика на Брюксел също се оказа "ябълка на раздора", въпреки че и двамата кандидати се съгласиха, че има рискове от широкото отваряне на европейските пазари за внос от трети страни.

Льо Пен "видя" Макрон като въплъщаващ модела за свободна търговия на ЕС, а сегашният президент лавира по тънката линия между защитата на достойнствата на свободния пазар и успокояването на френските фермери и общество. „Мисля, че икономическият модел, основан на свободната търговия, при който производството е на 10 хил. км. от потребителя, убива планетата“, настоя Льо Пен и допълни, че търговията е „отговорна за по-голямата част от емисиите на парникови газове“.

През последните месеци и двамата кандидати обещаха да защитят френските фермери и потребители срещу внос на храни и продукти. Франция - която в момента е ротанционният председател на Съвета на ЕС - настоя за спиране на вноса на продукти, които не се произвеждат при същите строги стандарти, както в ЕС, и отложи преговорите за нови търговски сделки, предизвиквайки опасения сред местните фермери, напомня БГНЕС. Програмата на Льо Пен отива по-далеч и тя иска продуктите на френските земеделци и животновъди да бъдат изключени от всички търговски споразумения.

Пенсии

Пенсиите и пенсионната система се оказаха друга спорна тема за кандидат-президентите.

Във Франция всички получават държавна пенсия и определянето на възрастта за пенсиониране има огромно влияние върху държавния бюджет. Макрон иска да я върне на 64-65 г., ако бъде преизбран. Льо Пен настоява за запазването ù на 60-62 години.

С по-щедра пенсионна система лидерът на крайната десница се опитва да привлече гласоподаватели, много от които започват кариерата си млади и работят трудни професии. Възрастта за пенсиониране е крайъгълен камък на платформата на кампанията на Льо Пен, която се фокусира върху проблемите на благосъстоянието и разходите за живот вместо обичайните теми за имиграция и сигурност. От партията ù се надяват да привлекат крайнолевите избиратели, за които пенсиите са важен въпрос.

Пенсиите са "горещ картоф" и за Макрон, който също се опитва да привлече леви избиратели преди втория тур. „Никога не обяснявате как бихте финансирали пенсиите… не сте честна с хората - каза той. - Сигурно укривате данъци и застрашавате баланса на нашата пенсионна система.“

"За" или "против" мюсюлманските забрадки

Френският президент заяви, че предложената от Льо Пен мярка за забрана на мюсюлманските забрадки на обществените места във Франция би предизвикала "гражданска война", отбелязва Асошиейтед прес. Репликата му бе предшествана от уверение на Льо Пен, че не се бори срещу мюсюлманите, а срещу радикалния ислям. За нея покривалото на главата било "униформа, наложена от ислямистите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови