Макрон и Зеленски обсъдиха как да бъдат наказани виновните за клането в Буча

Русия се опитва да прикрие действията си в Мариупол и не иска да влиза хуманитарна помощ, "преди да разчистят всичко", каза президентът на Украйна

OFFNews 06 април 2022 в 08:21 1386 0

Френският президент Еманюел Макрон и украинският му колега Володимир Зеленски са обсъдили снощи мерки, които да гарантират, че извършените в град Буча убийства няма да останат ненаказани, предаде ДПА.

Франция е предоставила специално 490 000 евро на Международния наказателен съд, с цел да помогне за разрешаване на случая, съобщиха източници от френското президентство след разговора между двамата президенти, който е продължил около час. Освен това Париж може да предостави на съда двама съдии и 10 жандарми.

Макрон е подчертал, че зверствата в Буча са предизвикали шок и емоции във Франция. Двамата президенти са обсъдили и изнасилванията, които според обвиненията руски войници са извършили в Украйна. Френските власти са готови да изпратят в източноевропейската страна технически екип, който да проучи доказателствата за престъпленията.

Освен това Зеленски заяви, че е помолил Макрон да помогне на хората в обсадения град Мариупол, предаде Асошиейтед прес. Президентът заяви в интервю за турската телевизия "Хабер тюрк", че Русия се опитва да прикрие действията си в украинския крайбрежен град и не иска в града да влиза хуманитарна помощ, "преди да разчистят всичко".

Зеленски добави, че очаква председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и външният министър на ЕС Жозеп Борел да посетят скоро украинската столица.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови